Playstation 5 – impresii după 24 de ore

Browse By

Playstation 5 este aici. Consola next-gen a celor de la Sony a fost lansată și de 24 de ore stă la mine acasă. Acestea sunt primele impresii.

Am fost unul dintre norocoșii care au prins o consolă la Orange și au făcut o treabă super bună și mi-au livrat consola a doua zi, deși pe site indicau livare în 3-5 zile lucrătoare.

Oricum, acum să trecem la PS5. În primul rând, consola și nici controllerul nu sunt albe. Culoarea este mai degrabă un gri deschis decât un alb. Ceea ce este un lucru bun, în opinia mea și nu cred că se vor murdări prea repede. Consola arată bine pe verticală și ciudățel pe orizontală (nu este foarte stabilă și nu aș recomanda să puneți lucruri pe ea).

Un alt lucru care trebuie menționat este cablul HDMI, care este foarte scurt. Deci trebuie să te gândești unde vrei să o amplasezi. Per total, mie îmi place designul și se potrivește la mine unde am un setup alb-negru. PS. Cine a avut ideea să facă partea neagră lucioasă ar trebui concediat. Nu arată foarte bine, dar mai ales adună mult praf și amprente.

Faza de instalare a mers bine, fără nicio problemă (și nici de când am instalat-o în comodă nu am întâmpinat erori de niciun fel). Tot la acest capitol țin să menționez să puneți consola într-un loc mai bine aerisit, nu foarte înghesuit deoarece scoate destul de mult aer cald prin spate.

Controllerul este mai mic decât credeam. Nu știu de ce, dar din imagini mi-a părut mai mare și mai greu de ținut în mână, dar nu. Grip-ul este similar cu cel oferit de Dualshock 4, dar parcă ceva mai confortabil.

Simbolul next-gen al Playstation 5

Consolele next-gen promit gameplay fluid la 4K cu raytracing, încărcăre foarte rapidă, dar și un număr mare de cadre pe secundă, chiar până la 120 fps. O îmbunătățire considerabilă față de anterioarele modele, dar această expresie „next-gen” trebuie pusă în context. Da, pentru un console gamer sau casual gamer care se mai joacă din când în când un titlu pe televizor, PS5 reprezintă next-gen, este mult peste PS4 și mai bun decât PS4 Pro.

Pe de altă parte, dacă ești PC gamer, Playstation 5 nu este next gen, ci actual gen. Jocuri 4K cu raytracing la 30 fps sunt și pe PC, la fel și titluri la 120 sau 144 de fps. Sigur, nu pentru toți, ci pentru cei care au investit destul de mulți bani în plăci video cu ray tracing și procesoare performante.

Așadar, adevăratul simbol al next-gen, și elementul care nu există pe PC, este controllerul Dual-Sense al PS5.

Controllerul Dual-Sense este cel care simbolizează pentru mine jocurile next-gen, iar Astro Bot demonstrează tot ce poate face. Am fost uimit de felul în care vibrează, de modul în care sunt folosite triggerurile adaptive, cum opun rezistență, iar sunetul emis de controller ajută foarte mult. Este pur și simplu altceva.

Simți când Astro bot merge pe gheață, sticlă sau lemn. Este un feeling distinct pe care nu-l poți obține pe altă consolă sau pe PC. E wow. Iar ca să văd cât de mult contribuie la experiență am oprit sunetul din soundbar, am lasat doar controllerul să se audă și e uimitor.

Mie mi-au plăcut vibrațiile și le-am lăsat pe strong și nu pot să zic că am mai întâlnit ceva similar în altă parte (știu că Nintendo a implementat la un moment dat HD rumble, dar nu am testat).

În cele 5-6 ore de gameplay Astro Bot mi-a indicat direcția în care arată jocurile next-gen pe PS5. Și abia aștept să văd ce vor face dezvoltatori ca Santa Monica, Naughty Dog sau Sucker Punch cu viitoarele titluri exclusive PS5. Nu am mari speranțe de la studiourile third-party care vor dezvolta jocurile lor pentru toate platformele și este puțin probabil să dedice mult timp pentru adaptarea conținutului la controllerul Dual-Sense. Chiar și așa sper să văd jocuri third party care duc experiența la următorul nivel precum Cold War.

După Astro am zis să văd cum arată și cum se simte Call of Duty Black Ops Cold War, un alt titlu ajustat pentru PS5. Are raytracing și declanșatoarele opun rezistență atunci când tragi cu armele. Jocul arată foarte bine, iar împușcatul e o experiență mult îmbunătățită datorită vibrațiilor (sigur, nu văd a fi folosite în multiplayer, dar pentru story și imersiune este grozavă implementarea).

Mai departe, am zis să vad cum e Ghost of Tsushima și jocul arată excelent în 4K. E incredibil cât de frumos este. Am încercat varianta higher framerate și jocul se simte mai fluid, la fel și luptele.

Nu totul este perfect

După ce mi-am transferat datele de pe PS4 am fost curios să văd cum arată Miles Morales (review-ul îl găsești aici) pe Playstation 5, dar nu am reușit. Procedura de upgrade gratuit la jocuri cross-gen precum Miles Morales este în teorie foarte simplă, dar în practică nu prea merge. De exemplu, sistemul PS mă pune să cumpăr jocul ca să mă pot bucura de varianta PS5. Nu înțeleg de ce face asta când vede că am jocul instalat deja. Și asta este cazul mai multor jocuri nu doar la Miles Morales.

Am căutat o soluție, dar nu am găsit. Probabil mai sunt lucruri de ajustat în rețeaua PSN și încă nu funcționează totul cum trebuie. Prietenul Octavian Palade a instalat 2 jocuri de PS4 de pe disc pe PS5 și nu putea să treacă la versiunea next-gen. Sistemul nu recunoaștea că deține jocul și-l putea să-l cumpere din nou. Soluția? Să-și facă un nou cont pe Turcia și apoi să dea share la joc pe contul de România.

Sper să se rezolve problema curând și să pot să mă bucur de versiunea PS5 a lui Spider-Man Miles Morales.

Jocuri pe care trebuie să le testez  pe Playstation 5 – Demon Soul’s, Nioh 2 Collection, dar între timp o să mă bucur de câteva jocuri din PS Plus Collection pe care nu am apucat să le încerc precum Until Dawn, The Last Guardian sau Infamous.

Controllerul are o baterie mai mare decât DualShock 4, dar pentru că face atât de multe lucruri în Astro Bot autonomia nu este extraordinară, undeva la 4-5-6 ore de joc. Rămâne să mai testez asta și să văd cât ține într-un joc de PS4 ce nu-l utilizează la maximum. Oricum încărcarea ar trebui să fie destul de rapidă deoarece avem USB-C.

PlayStation 5 este o consolă de gaming reușită și sper ca stocurile să fie refăcute cât mai curând pentru ca mai mulți dintre voi să apucați să vă bucurați de ea. Totuși, cred că adevăratul potențial al consolei îl vom vedea în 2021, odată cu lansarea unor titluri ca Ratchet and Clank: Rift Apart, Horizon Forbbiden West sau Hogwarts Legacy.

Sunt multe alte lucruri despre care nu am vorbit în acest articol și poate o s-o fac într-un alt articol de review. Dacă aveți întrebări despre PS5 puteți să le lăsați în comentarii și o să încerc să răspund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *