De ce sunetul este cheia jocurilor next gen pe Playstation 5

Browse By

Calitatea grafică, un framerate ridicat sunt elementele care contribuie la o experiență bună de gaming, însă nici sunetul nu trebuie neglijat.

Noile console next-gen precum Playstation 5 sau Xbox Series X pot rula jocuri la rezoluție 4K cu ray tracing activat, iar în viitor ai putea rula chiar și jocuri la rezoluție 8K dacă vei avea televizor cu o asemenea rezoluție. Un element foarte important.

Alte lucruri de care s-au vorbit foarte mult sunt timpi de încărcare rapizi datorită SSD-ului încorporat, vibrațiile noului controller PS5, însă cred că prea puțini au vorbit despre sunet.

Sony spune că oferă o tehnologie 3D numită Tempest Sound, ce ar trebui să te învăluie în acțiune. Această funcționalitate ar merge doar dacă ai conectate la consolă o pereche de căști. Însă pentru o experiență mai confortabilă, aș spune eu, și mai eliberatoare ar fi mai bine să asculți jocurile cu un soundbar sau cu un sistem audio de calitate.

Alături de consolă și de un TV potent poate ar trebui să iei în considerare achiziția unui soundbar de calitate ce vine și cu Dolby Atmos precum Sonos Arc. Este un soundbar ce oferă un sunet de calitate ce poate fi folosit pentru muzică, filme sau jocuri (review-ul meu îl poți citi aici), însă acum devine și mai bun.

Cei de la Sonos au făcut un update de software și soundbarul Sonos Arc este acum compatibil LPCM multi-channel, oferin un sunet și mai imersi pentru gaming. Pentru a beneficia de suportul LPCM multi-channel pentru Sonos Arc, clienții vor trebui să realizeze cel mai recent update de software Sonos, pe care îl pot găsi în aplicație și care este disponibil pentru toate viitoarele setup-uri în care va fi integrat Arc.

Dar ce este LPCM multi-channel? Este o metodă de transmitere a sunetului și astfel, spre deosebire de cele două canale normal PCM, poate livra sunetul până la opt canale printr-o conexiune eARC. Ceea ce înseamnă un sunet mai de calitate, mai rafinat și o experiență surround și mai imersivă.

Revenind la Playstation 5, un alt lucru care mi-a plăcut a fost faptul că și controllerul scoate sunete (la fel ca și cel de PS4) însă este mai bine legat la experiența de gaming și atunci când Astro Bot merge pe gheață auzi pașii micuți ce calcă gheața venind din controller.

De ce este sunetul cheia? Pentru că sunetul este primordial pentru orice experiență de entertainment bună, indiferent că vorbim de un joc, cinema sau serial. Să urmărești un film de cinema cu un sunet prost este ca și cum ai mânca cele mai fine mâncăruri, dar bucătarul a uitat să adauge sare peste.

Oricum, abia aștept să încerc și eu toate aceste lucruri pe propria piele după ce sosește consola PS5.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *