Cum să-ți faci un setup de home theater de calitate

Browse By

Cinematografele nu mai sunt accesibile, dar tot te poți bucura de un setup de home theater acasă cu un TV bun și un sistem audio de calitate.

Dacă ești ca mine și iubești filmele îți pare rău că nu mai poți să mai mergi la cinematograf să vezi producții impresionante ca ale lui Christopher Nolan, însă nu totul este pierdut. Poți să reproduci o parte din experiență chiar la tine acasă.

În primul rând, ai nevoie de un televizor de calitate și cu o diagonală maricică. Eu recomand un TV de 126, 135 cm pentru o experiență bună. Bine, te poți duce și mai sus dacă ai o încăpere mai mare. Apoi trebuie să alegi tipul de panou al televizorului și aici ai două mari opțiuni: LED și OLED.

Prima categorie este mai ieftină și mai larg răspândită, iar OLED-ul este mai mult pentru pasionații de cinematografie cu buzunarele mai groase. De dragul subiectului, îți recomand OLED, însă dacă ești de părere, ca și mine, că aceste TV-uri sunt prea scumpe atunci mergi pe LED.

Deci ai mers pe LED, însă alegerile nu s-au terminat. Ar trebui să cauți un TV LED cu Full Array Local Dimming pentru un contrast mai bun. Asta înseamnă că TV-ul poate decide ce părți ale imaginii să iluminze și ce nu (similar cu ceea ce poate face un OLED).  Apoi cireașa de pe tort ar fi să vezi modele care suportă HDR10 și/sau Dolby Vision pentru a te putea bucura de filme și jocuri în HDR.

Partea de software nu mi se pare atât de importantă deoarece o să-ți petreci timpul cu filmele și serialele, nu prin meniuri. Android TV este ok, dar e cam lent. Și după ce ai cumpărat televizorul, te rog, eu să scoți orice tehnologie de motion pentru că îți transformă conținutul într-unul telenovelistic. Eu am un Philips The One care a bifat multe dintre caracteristicile de care ziceam mai sus (Full Array Local Dimming, Dolby Atmos/Vision, HDR10 și bonus Ambilight).

Cum să-ți faci un setup de home theater de calitate

A doua parte este cea de sunet. Nu este niciun secret că o experiență excelentă de vizionare a unui film are mai multe componente, iar sunetul și muzica reprezintă un element definitoriu. Există mulți producători de sisteme de sunet pentru televizoare. Cel mai recent sistem audio pentru TV testat de mine este de la Sonos și am fost foarte mulțumit de experiență.

Aici ar trebui prima dată să-ți cumperi un soundbar, iar Sonos are Sonos Arc, cu suport pentru Dolby Atmos (standardul de sunet surround), și Sonos Beam (care e ceva mai mic, mai ieftin și fără Atmos). Amplasați soundbarul pe perete sau pe o comodă sub televizor, cât mai centrat.

Apoi, frumusețea este că poți crește calitatea sunetului audio fără fire și echipamente complicate. Poți adăuga un subwoofer Sonos Sub pentru un bas mai plin. Atunci când vreți să găsiți cel mai bun loc pentru un subwoofer, încercați să-l amplasați la mijlocul peretelui pentru cel mai cel mai neted și mai echilibrat bass; pentru și mai mult volum, asezați-l într-un colț.

Apoi pentru a atinge nivelul maxim de imersiune putem adăuga și alți sateliți precum difuzoarele smart Sonos One SL. Le pui în spatele canapelei și îndreptate spre centrul camerei. Și ai un sistem audio complex pe care-l poți construi pe tot o dată sau în timp (în funcție de buget). Mai mult, toate produsele se conectează wireless și se conectează una la alta fără fir.

La final, ca două bonus tips, vă recomand ca în cameră să aveți perdele, covor și mobilier pentru a mai absorbi din sunetul emis și să nu aveți ecou. Iar pentru un plus de atmosferă puteți instala și câteva becuri inteligente, schimbați culoarea și nivelul de intensitate și aveți parte de o experiență cât se poate de plăcută.