Cum să alegi carcasa potrivită pentru PC-ul tău
Da, știu, nu este un subiect foarte sexy și probabil chiar și pasionaților de calculatoare nu prea le pasă de felul în care să-și aleagă această componentă pentru computer. Totuși, scriu acest articol drept exemplu al felului în care îmi achiziționez produsele, dar și pentru cei care au nevoie o carcasă și nu știu ce să aleagă.
Atât de puțin îmi păsa de carcasă când eram mic, încât la un moment dat PC-ul nostru avea probleme de funcționare. Se încingea prea tare și își dădea reset. Ca să rezolvăm problema am deschis panoul lateral și am deschis fereastra la sufragerie, iar eu și frații mei ne jucam la PC cu mânuși și geci, doar ca sistemul să meargă.
1. Definirea tipului de răcire
În primul rând, înainte de a cumpăra o caracasă de PC ar trebui să te decizi ce fel de aerisire vrei să aibă acesta: pe aer sau pe apă? Dacă alegi un sistem de răcire pe apă atunci nu este extrem de important ca acea carcasă să fie bine ventilată, pe când dacă e pe aer ar trebui să aibă loc de unde să aducă aer rece și pe unde să-l scoată pe cel cald.
Bineînțeles trebuie să alegi o carcasă în care să intre și placa ta de bază.
2. Definirea bugetului
Carcasa de PC poate fi foarte ieftină sau foarte scumpă. Există un model pentru oricine. Doar bani să ai. Eu mi-am stabilit un buget de 100 de euro pentru cam acolo e pragul meu psihologic pentru o carcasă de PC. Mai departe am decis că vreau să continui cu sistemul de răcire cu aer așa că am căutat carcase bine ventilate cu un flux de aer ca lumea, iar asta a înseamnat o carcasă cu minim (opțional) instalarea a șase ventilatoare și cu un panou frontal mesh (sită). Asta face ca ventilatoarele din fața să poată trage mai bine aer și astfel să ofere mai multă ventilație în interior.
Nu în ultimul rând, am ales ca viitoarea mea carcasă PC să aibă un panou lateral din geam de tip tempered glass pentru că îmi place acest look.
3. Verificarea compatibilității sistemului și recenziile
Eu nu cumpăr nimic înainte să știu totul despre gadgetul sau componenta pe care o cumpăr pentru PC. Am ajuns la două variante pentru bugetul meu: Fractal Meshify C și Silverstone RL06. Aceste carcase au panouri frontale de mesh și posibilitatea de a adăuga multe ventilatoare.

Meshify C
Meshify C arată cool și are un cable management bun (aranjearea cablurilor în spate), vine cu două ventilatoare și mai poți să adaugi, iar temperaturile sunt decente doar cu aceste două ventilatoare, însă treaba devine mai bună atunci când mai adaugi 2x ventilatoare în față.
Silverstone RL06 nu arată extraordinar, are tot panou frontal mesh, nu are un cable management grozav (nici măcar nu includ zip ties în cutie pentru legarea cablurilor), dar vine cu trei ventilatoare în față și unul în spate (nu sunt cele mai grozave, dar fac o treabă bună). Temperatură este mai mică în carcasă decât cea din Meshify C.

Silverstone RL06
Inițial doream să merg pe calea Meshify C, dar îmi trecea puțin peste buget, mai ales dacă mai luam și alte ventilatore. Apoi am decis să merg pe Silverstone, însă unii dintre cei care au testat carcasa se plângeau de zgomotul făcut și că felul în care sunt conectate ventilatoarele (pe fan controller în spatele carcasei) nu se poate regla viteza la care să meargă. Asta înseamnă o răcire bună, dar mult zgomot (în jur de 44 decibeli, potrivit celor care au testat-o).
Ca să-mi dau seama cum sună 44 de decibeli am căutat pe YouTube și am găsit video-uri cu comparația de sunet făcute de mașini de spălat vase (și așa am aflat că o diferență de 10 decibeli înseamnă înjumătățirea zgomotului în percepția urechii umane). Apoi acasă am testat și cu o aplicație zgomotul făcut de actuala carcasă ca să pot să fac o comparație. Concluzia? 44 decibeli e cam tare.
Mai departe, am vrut să văd dacă se poate reduce turația ventilatoarelor de pe Silverstone. Se poate, însă acestea trebuie conectate direct la placa de bază (conector cu 4 pini), nu la fan controller-ul inclus.Reducerea vitezei ventilatoarelor cu 30-40% păstrează o temperatură bună în carcasă, iar zgomotul ajunge la 36 de decibeli, potrivit recenziilor.
Următorul lucru a fost să văd câte porturi de conectare a fan-urilor are placa mea de bază. Am patru deci pot să le conectez pe toate
Așa că am stabilit că pot controla viteza ventilatoarelor din BIOS dacă aleg această carcasă. Deci am ajuns la final să bifez toate punctele care mă interesau: temperatură bună, preț în buget și zgomot.
Ah, si un alt lucru pe care l-am luat în calcul este ca aceste carcase să aibă filtre de praf peste tot deoarece am pisică și nu vreau să intre părul la componente.
Am obsedat asupra tuturor aspectelor, pagina de sugestii din YouTube e plină de clipuri cu carcase și pot să zic că e o binecuvântare și un blestem (blessing and a curse) în același timp deoarece mă asigur că am produsul de care am nevoie, dar procesul de luare al unei decizii e îndelung.
Nu vă mai zic cât am stat și câte analize am făcut atunci când am decis să-mi cumpăr laptopul personal.