Perspectiva unui gamer – importanța 5G în gaming

Browse By

Numele meu este Florin și sunt gamer de cel puțin 24 de ani. Sună ca un anunț de la Alcoolici Anonimi, dar ăsta este adevărul. Azi vorbim despre 5G și gaming. Nu-mi aduc exact aminte când am avut primul contact cu jocurile video, însă cred că a fost pe la 6-7 ani.

Îmi place să mă joc pe PC, pe consolă, pe telefon sau tabletă, când merg cu trenul, când aștept metroul sau când stau la coadă la supermarket.

Când eram mic abia așteptam să ajung acasă să mă joc. Adolescenții de azi nu mai trebuie să rabde pentru că au aceste dispozitive în buzunare. Da, smartphone-urile au adus jocurile aproape și oricând, în orice momente poți să te joci fără prea mare bătaie de cap. Anul trecut am trecut la un abonament 5G și mă bucur că am făcut-o deoarece mi-a îmbunătățit experiența de gaming.

Am povestit într-un articol start-up.ro despre cum influențează 5G industria de gaming și cum o poate schimba pe viitor, însă aici vrea să vă prezint exemple concret despre cum 5G te face să te bucuri de jocuri.

 Viteze 5G în București

Evident că noi toți asociem 5G cu o viteză de descărcare mare. Ceea ce este adevărat. Atât în realitate, cât și în teste sintetice.  În teorie 5G poate fi de până la 100 de ori mai rapid decât 4G, atingând viteze chiar de 10 Gbps.

În practică, în acest moment în România și pe dispozitivele actuale nu vedem astfel de viteze, dar tot putem vedea îmbunătățiri semnificative. De exemplu pe o conexiune 4G LTE este obișnuit să vedem viteze de download cuprinse între 30-100 Mbps pe secundă, însă pe 5G poți vedea viteze de 5 sau chiar de 16 ori mai mari. În București poți avea viteze de 500-600 Mbps fără probleme cu un abonament 5G și cu un dispozitiv 5G. Am făcut teste de viteză pe conexiune 4G și 5G în trei locuri din București. După cum puteți vedea peste tot am avut viteze mai mari pe conexiune 5G.

La ce mă ajută viteza asta? Păi să descarci mai multe jocuri și mai repede și putem vedea asta în practică. Am descărcat Call of Duty Mobile pe 4G în 3-5 minute și pe 5G în 1 minut și 17 secunde. Exemplele pot continua.

Însă nu contează doar viteza cu care descarci un joc. Până la urmă faci asta odată, ci viteza este importantă și când descarci update-uri, hărți etc pentru jocurile online deoarece astfel petreci mai puțin timp așteptând și mai mult timp jucându-te.

Latență gaming 5G

În al doilea rând, o conexiune 5G înseamnă o latență redusă, iar asta se traduce în mai puțin lag în jocuri, un timp de răspuns mai rapid, mai multe kill-uri și astfel puncte mai multe la finalul meciului.

Am vrut să văd ce diferență face o rețea 5G în materie de latență și am testat trei jocuri populare de mobile: Wild Rift, Call of Duty Mobile și PUBG New Frontier. Am intrat în meciuri pe conexiune 4G și pe conexiune 5G și după cum se poate observa există îmbunătățiri în privința lagului. Deci dacă ai un os competitiv în tine și vrei să le demonstrezi prietenilor că ești cel mai bun atunci un abonament 5G te-ar putea ajuta.

Cloud Gaming pe 5G

Însă cea mai mare schimbare pe care a adus-o 5G-ul în viața mea de gamer este faptul că acum cloud gamingul este posibil și fără Wi-FI. Mă pot juca oriunde, on the go, jocuri de PC direct pe telefonul mobil. Practic, visul meu din copilărie a fost îndeplinit. Țin minte că sufeream atunci când se lansa un joc și PC-ul meu bătrân nu-l putea rula: aveam o placă video prea veche, prea puțin RAM sau jocul respectiv nu suporta rezoluția maximă a monitorului meu de pe vremea aceea, adică un 640 pe 480 de pixeli, în timp ce rezoluția jocului începea de la 800×600 pixeli în sus.

Acum pentru că jocurile sunt procesate în cloud și livrate la gamer prin internet nu mai există această problemă și un joc de ultimă generație poate fi accesat de pe smartphone sau un laptop mai vechi. Sigur, există niște cerințe minime.

Cele mai populare servicii de cloud gaming prezente în România sunt Stadia de la Google și GeForce Now de la Nvidia. Pentru ambele platforme poți să-ți faci cont gratis, însă ai diferite beneficii dacă plătești un abonament lunar.

Pentru ca jocurile să fie redate cum trebuie este nevoie de o conexiune bună la internet: până nu demult asta însemna conexiune pe fir sau la Wi-Fi, însă jocurile pot rula cu succes și pe 5G, este suficient de multă viteză pentru a susține un gameplay la 1080p sau 720p.

Pe Stadia al Google putem testa dacă avem suficient de multă viteză prin intermediul acestui test și după cum se vede o conexiune 4G este bună, dar una 5G este excelentă. Poți face curse în Dirt 5 dacă ai ceva timp liber la o cafenea și un controller cu tine sau poți face ceva light gaming prin intermediul unui touchpad.

Pe platforma GeForce Now putem face un test de network pentru a vedea dacă îndeplinim cerințele minime și astfel vedem că pe o conexiune 5G nu avem probleme de conectivitate.

5G în locuință

Însă 5G nu se rezumă doar la conexiuni în afara locuinței, ci și în casă. Eu am abonament la net prin fir, ca majoritatea dintre voi, însă dacă vrei să nu ai fire în casă atunci este posibil să folosești 5G pentru a îți conecta dispozitivele la internet. Colegul meu de la start-up.ro, Vlad Andriescu,  se folosește de un abonament 5G și un router 5G pentru a se conecta la internet.

Pentru că are o conexiune wireless standard care nu funcționa ideal în toate camerele, nu avea o viteză de upload bună, iar un un sistem mesh ar fi însemnat prea multe cabluri și prize, Vlad a decis să-și ia un router 5G de la Orange care funcționează la viteze bune și la care a conectat mai multe dispozitive.

Practic are legat calculatorul de work from home, un laptop, televizoarele smart și diferite periferice, inclusiv consola de la Sony. Astfel, 5G acasă poate fi o alternativă foarte bună, iar pe viitor promisiunea este aceea de „fixed wireless”, adică un router wireless ce poate obține viteze comparabile cu cele ale conexiunilor prin fir astăzi.

Viitorul este 5G

Totuși, nu totul este perfect în acest moment. Sigur, avem acoperire 5G în tot Bucureștiul, dar nu peste tot conexiunea este la fel de bună. În unele locuri viteza pe 5G este excelentă, în altele nu este extraordinară sau similară cu cea obținută pe 4G. Totuși, trebuie să vă gândiți că lucrurile doar se vor îmbunătăți pe viitor mai ales că la noi în țară nu a avut loc licitația pentru 5G.

După ce Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații va realiza această licitație 5G, spectrul radio disponibil operatorilor va fi mai mare și astfel 5G va duce la un transfer de date și mai mare și conexiunile vor fi mai bune, mai stabile în mai multe locuri.

Eu mă bucur că am prins acestă intersecție dintre dezvoltarea jocurilor video și a infrastructurii de internet și cred că lucrurile vor fi și mai interesante pe viitor, mai ales cu explozia jocurilor AR și VR facilitată de 5G, dar despre asta am scris în articolul de care vă ziceam la început.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Orange. Orange oferă conectivitate 5G pentru 17 orașe din România în acest moment și acces 4G pentru peste 98% din populația țării, astfel Orange facilitează accesul la mediul digital din România.

Recent, compania a lansat campania Facem tehnologia digitală accesibilă tuturor, pentru a atrage atenția asupra importanței subiectului incluziunii digitale în România — https://oran.ge/TehnologiaDigitala15