PREVIEW Back 4 Blood beta – primele impresii

Browse By

Back 4 Blood a avut un open beta weekendul trecut și am avut ocazia să-l încerc și eu, iar în acest articol găsești impresiile mele.

Back 4 Blood este succesorul spiritual al Left 4 Dead, un titlu care a strâns un număr seminificativ de fani. Acum, Turtle Rock Studios ne aduce acest shooter cooperativ, first person, și pe care-l poți juca în două moduri PvE sau PvP.

În primul mod, PvE, intri alături de prieteni sau străini de pe internet și trebuie să supraviețuiți hoardelor de zombie. Voi sunteți patru, ei, fără număr, cum s-ar zice. Îți alegi unul dintre personajele create de studio, fiecare cu propriile atribute și care aduce ceva unic echipei (mai multă viața, mai multă stamina etc), apoi ești pus într-o situație unde trebuie să ajungi de la A la B. Ai diferite arme la dispoziție (mitraliere, pistoale, shotgun-uri și chiar arme albe), grenade, molotov cocktailuri și așa mai departe. Nu contează cum omori zombie trebuie doar să o faci.

Înainte să intri în joc ești rugat să alegi un set de cărți (fiecare îți oferă tot felul de bonusuri, 25% mai multe gloanțe, reîncarci arma mai rapid etc). Inițial am fost puțin confuz deoarece credeam că toate acele cărți le voi avea de la început, însă după ce atingi un safe point ți se dă posibilitatea să alegi una din cinci, astfel cu cât progresezi mai mult în joc cu atât ai mai multe astfel de cărți. La început nu ai multe, însă jucând jocul și adunând puncte le poți debloca și aici apare și motivația din spatele Back 4 Blood, chestia care învârte gameplay loop-ul.

Apoi îți faci propriul tău set de cărți după cum dorești și astfel să-ți faci și un stil de joc mai agresiv, mai defensiv sau mai pe suport.

Back 4 Blood Gameplay

Revenind la hartă, parcurgerea este liniar adică ajungi dintr-un punct în altul și pe drum întâlnești obstacole sub forma hoarde de zombies. Din ce am jucat hărțile sunt destul de variante și bine realizate. Faptul că le poți repeta poate fi plictisitor, dar în joc apar și evenimente generate aleatoriu care schimbă felul cum joci practic. De exemplu, apare o ceață foarte groasă și nu mai vezi în față. Asta te faci să joci mai defensiv.

Armele se simt bine, shootingul este distractiv, iar zombies suficient de agresivi. Pe primul nivel de dificultate, survivor, jocul mi s-a părut destul de ușor și nu ai nevoie de mare colaborare între coechipieri ca să reușești, mai ales că friendly fire este oprit și astfel nu poți să-ți împuști aliații. Acest nivel de dificultate este potrivit pentru cei care vor să intre în joc și să se relaxeze împușcând zombies (știu că sună ciudat pentru unii dintre voi), însă lucrurile se schimbă pe următorul nivel de dificultate.

Acolo chiar trebuie să supraviețuiești și să lucrezi în echipă. Gloanțele sunt puține, zombies dau mai mult damage, trebuie să fii atent în cine tragi. Aici mi se pare că Back 4 Blood strălucește deoarece te forțează să lucrezi în echipă și cred că dacă ai alți trei prieteni ar putea fi foarte distractiv și challenging în același timp.

Bineînțeles, ar trebui să crești nivelul de dificultate odată ce ai și cărți mai bune.

Pe partea de PvP lucrurile stau în felul următor. Vei juca în echipa oamenilor (cleaners) sau în echipa zombiilor. Obiectivul e clar: să supraviețuiești cât mai mult când ești cu oamenii și să omori oamenii cât mai repede când ești cu zombies. Cine rezistă mai mult câștigă. În echipa zombiilor îți poți alege tipul de zombie (unii sunt buni de aproape, alții de la depărtare, alții sunt rapizi) și îi poți schimba de fiecare dată când mori. Pe de altă parte, oamenii au timp să-și aleagă ce arme vor și să pregătească terenul.

Pentru a face lucrurile și mai stresante pentru cei care se apără, cercul în care ai voie să joci se restrânge astfel încât ajunge chiar la 2 metri și până la urmă tot cedezi. Modul PvP este destul de fun și mi se pare interesant că schimbi tabăra și vezi tot timpul cum este din perspectiva celuilalt. Și aici ai propriile seturi de cărți și-ți faci personajul după cum dorești.

La nivel vizual jocul arată bine, puțin cartoony, dar totuși cu personalitate. La acest gen de joc contează mai mult cum rulează și o face bine. Am jucat la setări ultra și am avut în jur de 100 fps la rezoluție 3440 x 1444 pixeli și între 250 și 300 la 1080p. Unde mai adaugi că există și DLSS și poți să îmbunătățești performanța și astfel.

Dacă sună interesant ce am povestit aici atunci află că beta-ul se va întoarce în perioada 12-16 august, apoi jocul se lansează pe 12 octombrie. Nu știu dacă vor mai face și alte sesiuni de joc în septembrie.

Back 4 Blood este un joc distractiv și mă văd jucându-l, însă nu știu dacă este un titlu de cumpărat din prima zi pentru mine. Este un joc care cel mai bine se joacă cu prietenii și eu sunt la vârsta la care nu mai aduni atât de ușor 4 oameni în același timp pentru un joc video. Poate când apare la reducere l-aș cumpăra ca să mai intru din când în când ca să mă destresez pe zombies.