Samsung Galaxy Buds Pro vs Sony WF-1000XM4. Dacă ești în căutarea unei perechi de căști wireless de tip buds de calitate atunci trebuie să le iei în considerare. Am făcut review pentru fiecare pe canalul de YouTube start-up.ro.
Aici vreau să fac o comparație scurtă și directă între cele două produse, ca să știi ce cumperi. O să avem patru categorii: design, sunet, microfon și funcții, apoi trecem la o concluzie.
Sony WF-1000XM4 vs Samsung Galaxy Buds Pro Design
În primul rând, trebuie să laud Sony că a făcut un progres seminificativ la acest capitol, iar acum carcasa căștilor este mult mai mică decât în trecut, iar căștile wireless Sony arată mai bine. Ambele căști sunt de tip buds, sunt ovale și intrauriculare. Deci dacă nu vrei căști cu dop care să-ți intre pe canalul urechii, atunci acestea nu sunt pentru tine. Ambele mi se par frumoase, însă Buds Pro sunt mai mici și mai fine decât WF-1000XM4. Pe de altă parte, îmi place finisajul mat al căștilor Sony.
Carcasele sunt similare în ceea ce privește mărimea, însă din nou carcasa Samsung Buds Pro este mai mică. Ambele au un port de încărcare USB-C și au încărcare rapidă. Practic, după câteva minute de încărcare fiecare dintre acestea oferă un timp de audiție satisfăcător. De asemenea, ambele se încarcă și wireless și poți pune carcasa pe un încărcător sau pe un telefon care suportă încărcare inversă.
O altă diferență între cele două este faptul că Sony are dopuri din spumă de memorie, ceea ce înseamnă că umple mai bine urechea, în timp ce Samsung folosește dopuri de silicon. Ambele sunt rezistente la transpirație și praf.
Dacă ar fi să declar un câștigator la această categorie, atunci aș spune că Samsung Galaxy Buds Pro sunt căștile mai arătoase, mai mici și mai ușor de purtat.
Sunet – cele mai bune căști Sony?
Cum era de așteptat pentru căști din această categorie de preț: ambele perechi au parte de anularea zgomotului de fundal și de un sunet de calitate. Am trecut de la o pereche la alta și am consumat conținut media diferit în mai multe scenarii (acasă, pe drum, în tren etc). Toate audițiile au fost făcute cu YouTube Music și pe profilele standard ale căștilor.
În primul rând trebuie să menționez că, pentru mine, diferențele între cele două perechi de căști sunt minore. Și aș putea spune că sună excelent ambele, dar parcă perechea Sony are un plus de claritate. Însă asta s-ar putea datora faptului că oferă o izolare puțin mai bună decât căștile Samsung.
De asemenea, trebuie să știi aceste căști in ear Sony vine și cu tehnologia DSEE Extreme care reface sunetele comprimate cu ajutorul inteligenței artificiale și suport LDAC care transmite de aproximativ trei ori mai multe date (la o rată maximă de transfer de 990 kbps), ceea ce rezultă într-un sunet de înaltă rezoluție.
La acest capitol aș vedea drept câștigător Sony WF-1000XM4.
Microfon – căști Samsung Buds Pro și Sony WF-1000XM4
Genul acesta de căști nu sunt doar pentru ascultat muzică, ci și pentru apeluri, call-uri pe Zoom și așa mai departe. Deci este importantă și calitatea microfonului cu care acestea sunt dotate. Sony ar trebui să capteze mai bine vocea vorbitorului deoarece are un senzor de conducție osoasă care detectează vibrațiile vocii fără să preia și zgomotul din jur. Ca să verific asta am făcut un test și vă las să-l urmăriți acum (vezi video).
Părerea mea este că înregistrarea cu căștile Sony este ceva mai bună, vocea se aude mai bine și mai tare, însă încercarea căștilor de a elimina zgomotul produs de apă este mai evidentă și deranjantă pe căștile Sony.
Cred că la acest capitol declar egalitate.
Functii
Cum avem două perechi de căști premium avem un sunet de calitate, noise cancelling, dar și alte funcții interesante. Ambele au suport pentru asistenți vocali, control prin atingeri pe cască, mod ambiental, speak to chat sau sunet 360 de grade.
Controlul prin atingeri pe cască îmi place mai mult pe Sony: este precis și rareori confundă o două atingeri cu una singură și așa mai departe. Merge cum ar trebui. Dar asta s-ar putea datora și faptului că este o suprafața mai mare care poate înregistra aceste atingeri. Totuși, la Samsung îmi place că ai posibilitatea să controlezi volumul de pe cască – ții apăsat pe cea dreaptă crește vollum, pe cea stângă reduce.
Modul ambiental prin care este lăsat să pătrundă zgomotul din exterior mi se pare la fel de bun pe ambele. O chestie mai interesantă la Sony la acest capitol mi se pare faptul că poți alege adaptive sound și căștile trec de la noise canceling la modul ambiental în funcție de locație sau de ce faci. De exemplu, mergi cu transportul în comun atunci elimina zgomotul de fundal, mergi pe stradă, lasa putin din zgomot ca să nu te calce o mașină sau poate învăța anumite locuri. La birou poate nu vrei anularea zgomotului ca sa auzi ce zic colegii si castile vor trece pe modul ambiental de fiecare data cand ajungi acolo etc.
Ambele căști au posibilitatea de ați detecta vocea și beneficiază de speak to chat. Astfel nu mai ești nevoit să-ți dai jos căștile atunci când vrei să vorbești cu cineva sau când te întreabă cineva ceva la magazin. Diferența este că Sony oprește muzica de tot, în timp ce Samsung reduce muzica la minimum. Eu prefer versiunea Sony ca să aud bine cu cine vorbesc.
Ambele perechi au posibilitatea de a reda sunet 360, astfel încât să te simți învăluit de muzică. E o chestie nișată deoarece doar anumite servicii de streaming au posibilitatea să redea muzica astfel și nu știu cât de mare e interesul în zona asta. Totuși, Sony pare să mizeze mai mult pe zona asta, atât de mult încât îți face și poze la urechi pentru a le analiza și pentru a reda bine sunetul 360.
Samsung vine cu un mod de gaming pe Buds Pro și ar trebui să reducă latența la minimum astfel încât să nu ratezi nicio fază. Eu nu am sesizat nicio diferență între modul de gaming și modul normal. Dar dacă ești interesat de jocuri competitive pe mobile atunci poate Buds Pro sunt pentru tine.
La nivel de conexiune, ambele s-au descurcat ireproșabil. Nu am avut întreruperi, iar conexiunea este super ușoară și cum scoți căștile din cutie se și conectează la telefon.
Din nou, și aici mă simt nevoit să declar egalitate deoarece ambele perechi vin cu multe funcții premium.
Sony WF-1000XM4 vs Samsung Galaxy Buds Pro concluzie
Acum să vorbim și despre preț. Buds Pro sunt lansate de mai multe luni, iar acum le găsești la 800 – 900 de lei, însă la lansare au fost 1200-1300 de lei dacă nu mă înșel. Căștile Sony vin la un preț mai mare de 1400 de lei.(deocamdată stocul este epuizat).
Așadar, dacă ar fi să-mi cumpăr una dintre cele două perechi de căști în acest moment, atunci probabil aș alege Buds Pro pentru că au un preț mai mic și sunt mai mici. Pe de altă parte, dacă vrei să ai cea mai bună izolare fonică și cel mai bun sunet poate ar trebui să alegi Sony, iar dacă mai aștepți câteva luni poate și WF-1000XM4 vor fi la reducere.