Razer Orochi V2 este cel mai nou mouse de gaming, iar după mai bine de două săptămâni de utilizare sunt gata să-l numesc cel mai bun mouse pentru laptop.
Această precizare pentru laptop face referire la faptul că mouse-ul este foarte mic, ușor și funcționează wireless, deci excelent pentru a fi folosit alături de un PC portabil.
Acest mouse are un aspect cuminte, stealth, este negru complet și are un design simplu. Nici logo-ul nu este evident, ci discret pe partea superioară. Nu găsești decât lucrurile necesare: două butoane pe lateral, rotiță de scroll și buton pentru selectarea senzitivității senzorului. Apropo de acesta, senzorul este unul optic de 18.000 de DPI.
În partea de jos avem patine PFTE mari și un buton pentru a comuta conexiunea de pe 2.4 GHz pe bluetooth sau pentru a opri mouse-ul. Marginile sunt rotunjite, iar partea superioară este arcuită. Asta asigură o aderență solidă pentru mișcări rapide. Spațiul dedicat poziționării degetului mare este suficient de lat și asigură o utilizare confortabilă a butoanelor laterale.
Razer a reușit să facă un mouse foarte ușor la 60 de grame (fără baterie), dar în același timp foarte rezistent și fără găuri, deci fără acel aspect fagure. Designul acestui mouse permite gamerilor să utilizeze diferite metode de prindere: claw, palm sau fingertip. Detalii despre ce mouse ți se potrivește poți să găsești aici.
Orochi V2 este disponibil pe negru sau alb. Dar Razer a făcut o chestie mișto și poți înlocui partea superioară cu altele colorate. Pretty cool.
Razer Orochi V2 funcționează cu o singură bateria AA sau una AAA, nu le poți combina. Deci merge cu cam orice baterie găsești prin casă. Razer s-a lăudat că mouse-ul are o durată de utilizare continuă de peste 900 de ore pe conexiune Bluetooth sau 425 de ore cu Razer HyperSpeed Wireless, însă trebuie menționat că această durată poate fi atinsă cu o baterie AA litiu, nu alcalină, cum sunt majoritatea din comerț. Din fericire, în pachet, alături de mouse este inclusă și o astfel de baterie.
Cu o baterie alcalină autonomia lui Orochi V2 este de aproximativ 260 de ore, adică similară cu cea de 256 de ore a lui Logitech G305.
Un alt lucru de menționat este că și alți mouși funcționează cu baterii litiu și pot astfel avea o durată de viață mai mare. La fel ca și în cazul Logitech, Razer permite conectarea lui Razer Orochi V2 și a unei tastaturi wireless la un singur dongle USB, eliberând astfel un port USB pentru a fi utilizat pentru alte dispozitive.
Oricum, 900 de ore de utilizare înseamnă 112,5 zile cu opt ore de activitate zilnică, ceea ce este excelent.
Apropo de baterie, îmi place felul în care aceasta a fost dispusă. Majoritatea mousilor au bateria pusă pe verticală și în spate, iar asta face ca punctul de greutate să fie undeva mai în spate. Orochi V2, având bateria dispusă pe diagonală, se simte mult mai bine în mână și are o greutate distribuită uniform.
În ceea ce privește switch-urile acestea sunt mecanice și ar trebui să asigure o durată de viață de până la 60 de milioane de click-uri, adică o duce mult și bine.
Am utilizat Razer Orochi V2 atât pentru treabă de birou, editare video, cât și pentru gaming și am fost surprins să aflu că este foarte confortabil de utilizat, dar și rapid și precis.
Acesta alunecă bine pe orice suprafața, senzorul este foarte rapid și click-urile precise și emit un sunet plăcut. L-am folosit cu succes la 3200 de DPI pe un monitor ultrawide și la 1800 DPI pe laptop. Trecerea de la desktop (conectare prin dongle) la laptop (conectare prin bluetooth) se face rapid și fără probleme. Eu mai folosesc Logitech G305 și Logitech G502 Lightspeed pentru treabă și gaming și am ajuns să prefer Razer-ul deoarece este mai mic și mai ușor. Cei drept, mi se pare mai confortabil G502 Lightspeed, însă autonomia nu mai este foarte bună și de multe ori sunt nevoit să-l folosesc pe fir, ceea ce nu doresc.
Mie mi se pare că mouse-ul Razer s-a comportat la fel de bine pe conexiune bluetooth ca și pe cea de 2,4 GHz, spre deosebire de alți mouși mai ieftini unde sesizezi diferența de calitate între cele două tipuri de conexiuni.
Alături de acest mouse, Razer a trimis și un pachet de universal grip tape adică bucăți de bandă adezivă ce pot fi lipite pe mouse, tastatură sau pe controllere pentru o prindere mai bună: ca să nu-ți mai alunece degetul pe trigger, pe tastă sau pe buton.
Sunt plăcute la atingere și într-adevăr oferă un grip mai bun, dar nu am simțit neapărat nevoia pentru Orochi V2, însă ar putea fi mai utile pentru cei cărora le transpiră palmele mai mult.
Partea bună este că se pot dezlipi și lipi în altă parte și nu lasă urme. Deci le poți folosi o perioadă apoi le poți da jos. Bineînțeles, această bandă adezivă poate fi lipită pe toate perifericele, nu doar pe produsele Razer.
Ultimul produs care a însoțit Orochi V2 a fost un mousepad Razer Sphex V3, un covoraș foarte subțire și ușor, cu o grosime de doar 0,4 mm. Acesta este construit din policarbonat și este micuț cu o lățime de 27 cm și o lungime de 21,5 cm.
Mie nu mi-a plăcut deoarece prefer covorașele din material textil pentru moușii mei, iar acesta are și baza adezivă și se poate lipi pe masă. Da, este stabil și nu-ți va fugi atunci când faci mișcări ample și rapide în timpul unui meci, dar partea lipicioasă strânge praf, murdărie, păr și chiar vopsea. Mie mi-a luat vopseaua de pe măsuța de la IKEA.
La final, Razer Orochi V2 este un mouse micuț și ușor ce poate fi o unealtă excelentă în jocuri, dar și foarte util pentru munca de birou. Este excelent pentru laptop-uri, dar poate sta foarte bine și pe un birou alături de un desktop. Benzile adezive mi se par utile, dar nu neapărat cruciale pentru gaming, însă mousepad-ul nu-l recomand.
Razer Orochi V2 este disponibil pe Razer.com pentru 80 de euro, adică în jur de 400 de lei. Îl găsești și la retaileri la noi, iar la eMAG are prețul de 460 de lei. Un preț ușor cam ridicat, zic eu și la banii ăștia poate ar fi fost bine să vedem și posibilitatea de a lega mouse-ul de PC cu cablu sau un polling rate de 1000 Hz.