Atunci când îți alegi un mouse, fie el de gaming, wireless sau cu fir este important să te uiți la designul acestuia, dar și la modul în care obișnuiești să folosești un mouse atunci când te joci sau când lucrezi.
Dacă ai ajuns să citești acest articol înseamnă că ești pasionat de jocuri video, de mouși și periferice. Atunci înseamnă că știi și faptul că un mouse sau o tastatură bună poate crește cu mult experiența de gaming fie că joci competitiv sau nu. Producătorii de mouși se laudă cu tot felul de specificații și performanțe, însă alegerea mouse-ului potrivit pentru tine este o experiență cât se poate de personală și poate fi influențată de mai mulți factori. Poți să te uiți la brand, la senzori, viteză și așa mai departe, însă cred că cel mai important este să fii confortabil cu acel mouse. Să se simtă bine în mână, cum mai zicem. Un mouse bun îți permite să te joci ore în șir, oferă un control perfect și se simte ca o prelungire naturală a mâinii.
Ce mouse să alegi? Cum știi care mouse de gaming e bun pentru tine?
Înainte să te uiți la modele de mouse-uri, indiferent dacă sunt mouse de gaming sau mouse wireless, ar trebui să te uiți la mâna ta și să o măsori.
Primul pas în alegerea mouse-ului potrivit pentru jocuri este determinarea dimensiunii mâinii. Măsoară-ți lungimea și lățimea palmei pentru a afla cât de mare este astfel încât să-ți faci o idee despre cum ar sta pe mouse.
Prima dată măsori de la vârful degetului mijlociu până la baza palmei, apoi de la degetul mare până la marginea exterioară a mâinii. Astfel afli cam în ce categorie de încadrezi: S, M sau L, ca la haine. Potrivit acestui tabel făcut de Razer mâna mea se încadrează la categoria M.
Apoi mai este de considerat felul în care ești obișnuit să ții mouse-ul. Există trei mari categorii: Palm, claw sau fingertip.
Palm este probabil cel mai popular mod de a folosi un mouse și este acela când acoperi tot mouse-ul cu palma și o ți relaxată de-a lungul acestuia. Este o experiență de gaming confortabilă, dar nu neapărat ideală pentru cei care au nevoie să facă mișcări mari și rapide.
În modul Claw ești ceva mai agil deoarece nu-ți mai ții mâna relaxată pe mouse ci arcuiești degetele pe butoane, iar cu degetul mare prinzi bine mouse-ul. O asemenea metodă de utilizare a mouse-ului este bună în FPS-uri când ești nevoit să te întorci repede și să verifici zona de inamici.
Fingerprint presupune zero contact cu palma și se utilizează doar degetele pentru a controla mouse-ul. Astfel ești și mai rapid și ai mai multă finețe în mișcări verticale și această metodă de utilizare se pretează mai bine moușilor mai mici.
La final, te uiți și la dimensiunile mouse-ului și decizi dacă ți se potrivește. Totuși, cel mai bine îți vei da seama dacă-ți place un mouse atunci când îl testezi în magazin sau la un prieten.
Ce mouse de gaming wireless recomand
Nu știu cum sunteți voi dar eu prefer un spațiu de lucru cât mai curat și fără fire. De aceea, prefer perifericele wireless, încărcarea wireless și așa mai departe.
Eu acum folosesc un mouse Logitech G305 pentru majoritatea sarcinilor de birou (indiferent că vorbim de muncă sau de gaming). Este un mouse bun, nu foarte scump, are o conexiune excelentă cu PC-ul, este frumușel și bateria se poate înlocui ușor. Recent am testat Razer Orochi V2 și mi-a plăcut deoarece este un mouse mic și foarte ușor la doar 60 și ceva de grame, merge pe 2.4 GHz sau bluetooth și are un centru de greutate plăcut. Alt mouse care mi-a plăcut a fost Razer Pro Click, un mouse cu aspect cuminte și cu un design ergonomic. Are un grip foarte confortabil și că m-am simțit foarte bine cu acest mouse în mână. Este mare și palma mi-a stat bine pe el. Poate funcționa prin bluetooth, wireless cu dongle 2,4 GHz sau pe fir.