Razer Viper 8K REVIEW- cel mai rapid mouse din lume

Browse By

Razer Viper 8K este cel mai rapid mouse din lume și cum te ajută să devii mai bun în jocuri video vei afla din acest review.

Acel 8K nu se referă la rezoluție, ci la rata de transfer a datelor de la senzorul mouse-ului la PC. Azi vorbim de un mouse dedicat profesioniștilor și gamerilor competitivi.

Înainte de toate, să stabilim care e treaba asta cu cel mai rapid mouse din lume. Nu se referă la DPI, ci la polling rate, adică rata de eșantionare. Majoritatea mousilor au un polling rate de 1000 herți. Însă în cazul lui Viper aceasta poate urca până la 8000. Cât de important este această valoare, cum se traduce în jocuri și cum se compară cu alți mouși vei afla din acest review.

Razer Viper 8K – design

Noul Viper 8K este identic cu modelul anterior, iar acest mouse are un design ambidextru, astfel încât poate fi folosit cu ușurință de stângaci sau dreptaci. Este negru, iar logo-ul de pe spate poate fi iluminat. Avem cele două butoane și o rotiță robustă. Pe fiecare lateral avem o suprafață care oferă un grip bun și câte două butoane.

Razer Viper 8KHz dispune de patine din 100% PTFE mari pentru o mișcare lină și un buton pentru schimbarea profielor DPI. Switch-urile sunt optice și sunt certificate pentru până la 70 de milioane de acționări. Mouse-ul este cu fir, iar acest cablu este gros, dar moale și are o lungime de 1,8 metri.

Mouse-ul este unul ușor și are o greutate aproximativă de 71 de grame (fără cablu). Este plăcut de ținut în mână și este ergonomic.

E un mouse simplu, frumos și poate fi folosit și de stângaci, iar acum să trecem la treaba cu viteza și cât de importantă e în jocuri.

Cel mai rapid mouse din lume

Să trecem prin puțină teorie. Polling rate (rata de eșantionare) este frecvența cu care dispozitivul transmite date către PC, standardul industriei fiind de până la 1000 Hz (de 1000 de ori pe secundă). La 1000 de herți o informație este trimisă la fiecare milisecundă. Pe de altă parte, la 8000 Hz, acest timp este redus la doar 0,125 de milisecunde. Deci, în teorie, cu cât sunt trimise mai multe date la PC, cu atât este mai mic delay-ul, deci acționarea devine aproape instantanee.

O rată de eșantionare mai mare poate reduce întârzierea afișării, minimizând efectul de micro-stutter și schimbările bruște de poziție a cursorului. Astfel, jucătorii pot beneficia de o acuratețe mai mare și de o mișcare mai lină a cursorului pe ecran.

Nu am expertiza și nici echipamentul necesar pentru a vedea concret ce înseamnă asta, dar am găsit această analiză bună legată de delay-ul pe care-l vei vedea pe acest mouse la click și la mișcare. Pe scurt, acest polling rate nu influențează foarte mult delay-ul la click, ci mai mult la mișcare, însă și acolo diferența dintre Viper 8K și un mouse cu polling rate de 1000 herți nu este mare, însă există.

Ce vei observa cu ochiul liber, în schimb, este cât de lină este mișcarea mouse-ului pe ecran, iar diferența dintre 125 și 8000 de herți este evidentă. La 8000 vezi o mișcare mult mai fluidă. O diferență există și între 1000 și 8000, deși este mai mică. Și în jocuri parcă am observat o mișcare mai lină și mai fluidă cu mouse-ul Razer.

Ca să văd cum se comportă mouse-ul în jocuri am jucat mai multe meciuri de Call of Duty Black Ops cu Viper 8K și apoi cu Logitech G502. Am jucat atât pe un laptop cu ecran 300 Hz, cât și pe un monitor de 100 Hz și parcă m-am descurcat mai bine cu Viper 8K, însă asta se poate datora și faptului că Viper 8K este ceva mai ușor și mai responsive, în opinia mea, decât G502. Cert este că nimeni nu poate confirma 100% că acest mouse te va face un jucător mai bun.

Ca și în cazul altor periferice, acest mouse nu o să te transforme dintr- un jucător mediocru de Call of Duty ca mine ntr-un profesionist și nu vei deveni peste noapte mai bun, dar îți oferă posibilitatea pentru progres. Și cum am văzut, un polling rate mai mare reduce delay-ul dintre momentul în care miști mouse-ul și ceea ce se întâmplă pe ecran.

În același timp, ca să profiți la maximum de un asemenea mouse trebuie să ai și un ecran rapid de 300, 360 Hz, o placă video performantă care poate pompa multe cadre pe secundă și așa mai departe.

Preț Razer Viper 8K

Razer Viper 8K este un mouse scump la 80 de dolari sau 450 de lei la eMAG în acest moment, însă partea bună este că nu e mai scump decât Viperul clasic. Și acum să vedem puncte pro și puncte contra.

Puncte Pro

  • Ușor
  • Rapid

Puncte Contra

  • Cam scump
  • Nu are conexiune wireless

La final, pot spune că mi-a plăcut Razer Viper 8K. Are un design minimalist, e ușor și rapid, însă e potrivit pentru cei obsedați de viteză și competiție, nu neapărat pentru un pasionat de jocuri ca mine, deoarece pentru noi există alternative mai ieftine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *