Review Razer Huntsman V2 Analong – o tastatură cum nu ai mai văzut

Browse By

Razer Huntsman V2 Analong este o tastatură ce are switch-uri optice analog ce-ți permit să faci lucruri pe care altfel nu le-ai putea face.

Pentru mine acest dispozitiv a fost mind blowing la început. Nici nu știam că există așa ceva. O tastatură care poate imita joystick-ul unui controller și care-ți permite să creezi două puncte de acționare a unei taste. Impresionant, însă să le luăm pe rând.

Razer Huntsman V2 Analog este o tastatură mare ce include un numpad, cât și taste pentru control media și rotiță pentru volum. În pachet vei găsi și un suport pentru încheieturi capitonat cu imitație de piele. Acesta este moale și se atașează tastaturii prin intermediul unui magnet.

Vorbim de Razer, deci vorbim și de iluminare RGB pe fiecare tastă, dar și pe marginea tastaturii și a suportului.

Huntsman V2 Analog este alimentată printr-un singur cablu cu înveliș de fibră împletită, cel de-al doilea cablu servind ca passthrough de  USB 3.0. Poți alege între USB Type-C și USB 3.0 prin intermediul adaptorului inclus. Pentru extra conectivitate, ai un port USB în partea din stânga.

Tastele sunt produse folosind tehnologia ”doubleshot PBT”, cu un efect tactil texturat și o fiabilitate sporită. Acest plastic oferă o rezistență mai mare fiecărei taste, prin comparație cu tastele obișnuite realizate din plastic ABS, ce pot fi găsite pe majoritatea tastaturilor de pe piață.

Sub plastic găsim switch-uri optice analog ce sunt bazate pe switch-urile optice Razer, iar urmăresc cantitatea de lumină ce trece prin switch și astfel pot detecta extrem de precis distanța parcursă de o tastă în momentul în care este apăsat. Spre deosebire de switch-urile mecanice tradiționale, noile switch-uri necesită mai puține componente mecanice și contacte metalice, datorită folosirii luminii.  Fără contacte fizice care se degradează în timp, aceste switch-uri pot să reziste până la 100 de milioane de acționări. Acestea au un interval de acționare situat între 1,5 mm și 3,6 mm. Scrisul este satisfăcător, însă cam zgomotos. 

Este o tastatură bine construită, premium, potrivită pe biroul unui gamer.

Ce aduce nou Razer Huntsman V2 Analog

Eu sunt fan al jocurilor adventure, însă un lucru care mă enervează este mișcarea robotică a personajului atunci când mă joc pe PC cu tastatura. Un alt lucru enervant este atunci când personajul controlat de tine se mișca mai rapid decât cel controlat de AI și trebuie să mergi sacadat, ca o mașină care nu intră în viteză.

Astfel de probleme nu apar pe consolă deoarece tu poți controla mai bine mișcările personajelor cu joystick-ul. Huntsman V2 Analog poate imita un controller datorită switch-urilor cu interval de acționare.

Controlul analogic emulează mișcările unui joystick analogic, pentru o experiență de utilizare mai lină, dar și mai nuanțată, care oferă o manevrabilitate avansată. Asta înseamnă că dacă apeși ușor pe tasta w, de exemplu, personajul va merge, iar dacă apeși mai tare acesta va fugi. Este o schimbare nuanțată care contribuie la imersiunea în joc.

Dar asta nu este tot, cu această tastatură este eliminată schema WASD cu opt direcții, iar acum te poți mișca într-un unghi de 360 de grade. Asta înseamnă că mișcările personajelor în jocuri third-person sunt mai fluide, dar și că poți controla mai bine o mașină în jocuri de curse. Deoarece șoferul va vira stânga sau dreapta în funcție de cât de mult apeși pe tastă.

Un alt lucru interesant pe care această tastatură îl permite este realizarea unor puncte duble de acționare. În mod tradițional, o tastatură are un singur punct de acționare. Apeși o tastă se întâmplă ceva. Aici poți stabili ce să se întâmple în funcție de greutatea cu care apeși tasta.

Punctele de acționare duble permit ca o apăsare de tastă să declanșeze două funcții programate folosind două puncte diferite de acționare.

Astfel, se dublează funcționalitatea fiecărei taste și se ușurează executarea unor mișcări sau combo-uri. Intervalul de acționare al tastaturii este cuprins între 1,5 mm și 3,6 mm.

De exemplu, ai putea seta ca o apăsare ușoară a unei taste să selecteze grenada și o apăsare mai lungă să o arunce. Sau să selectezi bomba și să o instalezi cu o singură mișcare. Eu am folosit această funcție în Call of Duty și am pus ca o apăsare solidă la 3,6 mm ca jocul să execute shift+W, astfel personajul fugea fără ca eu să fiu nevoit să țin apăsat pe shift.

Apoi, dacă ești nebun mai poți seta un al treilea punct de acționare și o treia acțiune. De exemplu apăsarea unei taste la 1,5 mm să facă ceva, la 2,5 mm altceva și la 3,6 mm altceva. O nebunie! Însă realitatea este că trebuie să exersezi mult pentru ați dezvolta această memorie musculară.

Această inovație nu este rezervată doar jocurilor video și o poți aplica și la muncă și poți face tot felul de macro-uri care să-ți crească ritmul de muncă. Problema mea cu Huntsman V2 Analog ține de software și Razer nu stă să-ți explice nimic și trebuie tu să descoperi toate posibilitățile pe care le aduce o astfel de tastatură. Mi-ar fi plăcut ca Razer să includă un manual, un tutorial care să-ți explice toate aceste funcții.

De asemenea, software-ul este destul de ciudat de folosit și îți va lua ceva timp de acomodare. De exemplu, dacă activezi funcția de joystick nu mai poți scrie cu tastele wasd. Nu toate jocurile au suport pentru o astfel de tastatură și-ți recomand să te uiți pe aimpad.com pentru a vedea mai multe informații despre tastaturile cu switch-uri analog și compatibilitatea cu jocurile favorite. Însă chiar și așa, nu este garantat că va merge. De exemplu, la mine nu a mers modul joystick în Rocket League, deși pe site apare că are suport.

Preț Razer Huntsman V2 Analog

Razer Huntsman V2 Analog este o tastatură ce vine cu multă tehnologie, însă este și destul de scumpă la 269 de euro. Razer nu este prima companie care să vină cu un astfel de produs, însă mă bucur se încearcă aducerea în mainstream unei astfel de tehnologii.

Huntsman V2 Analog este o tastatură mișto, dar nu este neapărat pentru mine. E cam zgomotoasă pentru gustul meu, iar eu nu mă joc titluri de racing și prea puțin fps-uri competitive. Iar dacă am nevoie de un control mai fin pot să conectez un controller. Cu toate astea îmi place tehnologia și aș cumpăra o astfel de tastatură dacă ar fi una mică 60% și mai puțin zgomotoasă.