Odă remake-ului. Studiu de caz

Browse By

Este foarte întâlnit în industria divertismentului să vedem remake-uri, remasterizări sau reboot-uri. Azi o să vorbesc despre un remake bun.

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre remake-uri, remasterizări sau reboot-uri, indiferent că vorbim despre filme, jocuri sau seriale.

Pe o parte poți să vezi asta ca o mișcare doar pentru a face încă odată profit dintr-un produs existent deja. De ce să te chinui să gândești idei originale când le poți reface pe cele vechi? Pe de altă parte, o astfel de mișcare ar putea deschide jocul, filmul sau serialul către un public nou care nu ar fi fost interesant de acesta în starea actuală.

Nu vreau să discut aici care sunt punctele pro sau punctele contra pentru astfel de decizii, ci să vă spun de ce acest remake este un exemplu pentru toți care vor să aducă în antenția tinerilor un produs vechi. Un fel de așa da.

Final Fantasy VII Remake

În cazul de față eu vorbesc despre Final Fantasy VII Remake. Am văzut că a fost bine primit de critici și fani la lansare, iar eu l-am cumpărat acum de sărbători deoarece era la reducere și am fost curios să văd cum mi se pare.

Eu nu sunt fan Final Fantasy. Ba, mai mult, acesta este primul din serie pe care-l joc. Nu am avut ocazia să încerc titlurile vechi deoarece erau prezente pe console (și eu am avut una foarte târziu), dar nici nu am fost foarte atras de estetica și de caracteristicile specifice jocurilor japoneze (despre asta mai jos).

Pe scurt, Final Fantasy VII Remake este unul dintre cele mai bune jocuri de anul trecut: îmbină acțiunea cu role playing-ul, are o poveste și personaje foarte bine realizate și arata și sună grozav.

Dacă ar fi să scot în evidență un singur element al jocului aș spune că acela ar fi personajele. Cloud este personajul principal al acestei povești, dar la fel de importante sunt Tifa, Barret, Aerith, iar la categoria de personaje secundare avem Jessie, Wedge, Biggs și în tabăra celor răi avem câteva nume interesante, chiar dacă nu atât de bine dezvoltate.

Intri direct în pâine și apoi de-a lungul orelor de joc personajele care-ți sunt alături ți se dezvăluie treptat și începi să le îndrăgești. Eu nu aveam nicio noțiune despre niciunul dintre ei, deci aici nu intervine nostalgia. Pur și simplu, dialogul și felul cum vorbesc aceste personaje este natural, amuzant și te atrag în poveste.

Barret mi-a fost antipatic la început și a rămas așa ceva timp, dar până la final l-am văzut ca pe un prieten. La fel cum perspectiva mea asupra lui Barret a evoluat, același lucru s-a întâmplat și în cazul relației lui Cloud cu Barret. Chiar și Johnny, un individ iritant, mi-a devenit simpatic și chiar am râs la câteva dintre glumele sale. Bro…

De asemenea, povestea e foarte bine închegată, cu o structură corectă și o evoluție narativă ca la carte. Mai mult, există și momente care îți pun acțiunile la îndoială. Tu crezi că ai făcut bine, apoi vezi consecințele acțiunilor tale și nu mai ești așa de sigur.

Aceste lucruri erau și în jocul original, presupun, însă înțeleg că s-au modificat anumite lucruri în poveste și finalul devine foarte meta, mai ales pentru cei care au jucat și alte jocuri din serie. Pentru mine a fost cam ambiguu și cam nesatisfăcător, dar apoi am urmărit niște clipuri în care alții au explicat ce s-a întâmplat și cum se leagă de restul universului Final Fantasy.

Ce- a adus nou remake-ul? Păi în primul rând, jocul are o grafică actualizată și arată excelent. Altfel probabil nimeni nu ar fi tentat să încerce jocul original în 2020 oricât de lăudată ar fi povestea sau personajele. De asemenea, voice actingul este la înălțime.

Mai mult, sistemul de luptă a fost modernizat și acum avem de-a face cu unul modern, rapid, dinamic și distractiv. În plus, inamicii sunt dificili, iar boșii sunt foarte bine realizați și pentru fiecare trebuie să apelezi la o anumită strategie pentru a-i învinge. De fapt, cred că FF7 Remake are cea mai bună serie de boși dintr-un joc (cel puțin din ultimul an).

Jocul nu este perfect și are și câteva lucruri care m-au zgâriat pe creier (muzica, deși foarte bună, este prezentă nonstop, iar asta poate fi iritant, iar eu am dat volumul foarte scăzut) sau lucruri cu care trebuie să mă obișnuiesc (felul în care personajele vorbesc sunt specifice Japoniei sau culturii japoneze: cum se uită un personaj la fiecare și acesta dă din cap și scoate un fel „hm” drept răspuns pozitiv  etc).

Revenind, dacă acest joc nu ar fi primit remake eu și mulți alții probabil nu am fi cunoscut vreodată această poveste, aceste personaje. De asemenea, jocul m-a atras în universul Final Fantasy și sunt curios acum să încerc alte titluri din serie, iar următorul este Final Fantasy XV, ce este inclus în Playstation Plus Collection pe PS5, iar anul acesta ar trebui să apară Final Fantasy XVI. Jocuri de care nu aș fi fost interesat dacă nu încercam Remake-ul.

Sigur, acesta este un exemplu pozitiv și sunt multe alte produse care nu au primit tratamentul cuvenit pentru a-l aduce în modernitate. Până una alta, dacă nu ai jucat Final Fantasy VII Remake nu știu ce mai aștepți.