Cum să vezi rata de refresh pe telefonul Samsung + schimbări OneUI 3.0

Browse By

Samsung implementează OneUI 3.0 (alături de Android 11) pe multe dintre telefoanele sale, iar acum poți vedea și rata de refresh a ecranului.

Android 11 este cea mai nouă versiune de a sistemului de operare al Google, iar Samsung a început să o implementeze pe telefoaneel utilizatorilor, alături de schimbări importante ale interfeței One UI 3.0.

Smartphone-urile din seria S20 au primit update-ul în decembrie, iar în ianuarie Android 11 și OneUi 3.0 vine pe Note 20, Note 20 Ultra, Z Fold 2, Z Flip, Note 10, Note 10+, S10, S10+ și S10 Lite.

Apoi de-a lungul anului, update-urile vor veni și pe alte telefoane din seria A, M, dar și pe tablete. Poți vedea aici o listă cu lansările planificate.

Eu am verificat de dimineață dacă am primit update-ul și l-am descărcat, apoi am început să mă uit prin setări, meniuri să văd care sunt cele mai interesante schimbări.

Cum vezi rata de refresh a telefonului Samsung

Producătorii au introdus rate de refresh de 90, 120, 144 Hz pe telefoane și poți bifa opțiunea din setări, însă nu există o metodă prin care să vezi rata de refresh. Poți vedea/simți fluiditatea în navigare, dar nu aveai o informație concretă.

Mai mult, Samsung a adus rata de refresh adaptivă în funcție de conținut. Samsung susținea că aceasta variază între 10 Hz și 120 Hz și se schimba în funcție de conținut. Acum cu Samsung OneUI 3.0 poți bifa afișarea ratei de refresh pe ecran.

Găsești această funcție în developers options (activarea developers options se face în about phone – software information – apoi 7x tap pe build number). Așadar, acum telefonul îmi spune când rata de 120 Hz este activă sau când este de 60 Hz. În utilizarea mea, am văzut că telefonul stă majoritatea timpului în 120 Hz atunci când navighezi, însă dacă nu atingi ecranul câteva secunde trece pe 60 Hz. Același lucru se întâmplă pe YouTube sau Netflix. Ce nu am observat, în schimb, este trecerea la o rată mai mică de 60 Hz. Nici când am lasat ecranul pe un document în Google Docs rata de refresh a rămas tot la 60 Hz (și pe ecranul blocat tot 60 Hz este afișat).

Ce alte noutăți aduce OneUI 3.0 și Android 11

  • Discuții în bubbles. Acum când primești un mesaj sau sms poți deschide aplicația ca o fereastră în telefon și poți răspunde astfel, mai rapid și mai eficient.

  • O altă schimbare este felul în care arată bara de notificări. Un design mai curat, mai bine organizat. Apropo de asta: căutarea în setări este mai eficientă și mai simplă.

  • Dacă ții apăsat pe o aplicație în home screen vei avea opțunea de a folosi un widget pentru acea aplicație.

  • Pe lockscreen dacă apeși pe ceas ți se vor afișa mai multe notificări: control media, vreamea, calendarul și așa mai departe.

  • În meniul de privacy a fost adăugat un permissions manager, unde poți vedea toate aplicațiile care au acces la cameră, microfon și așa mai departe și de acolo poți alege să le interzici accesul, să le permiți doar când este utilizată aplicația sau acces permanent.

  • Samsung susține că odată cu acest update, auto-focusul este mai bun, la fel și expunerea automată, iar nivelul de stabilizare atunci când faci poză la lună este imbunătățit.
  • Acum poți să schimbi fundalul pentru aplicația de apeluri și atunci când apelezi sau când ești apelat poți avea un video sau o imagine afișată.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările aduse de Samsung, însă ar trebui să vedem îmbunătățiri și la performanță, dar și la autonomia bateriei. Vom vedea