Cum să faci fotografii mai bune cu telefonul

Browse By

În zilele noastre cu toții avem o cameră în buzunar. Cum să faci fotografii mai bune cu telefonul pentru Instagram sau Facebook?

În primul rând, acest articol nu este scris din postura expertului către muritorul de rând. Ci ar trebui tratat mai mult ca un articol de tips & tricks, unde să vă împărtășesc puțin din experiența mea. Apropo de asta, să vă zic câteva lucruri despre mine.

M-a apucat pasiunea de fotografie în liceu și mi-am luat un DSLR Canon și am pozat tot ce am prins, apoi la facultatea de Jurnalism am încercat să merg oarecum într-o direcție de fotojurnalism, am fost editor foto la ZF, apoi fotografia a trecut undeva în plan secund, fiind depășită de pasiunea pentru video. Acum fac mai mult video decât fotografie și o fac la start-up.ro în review-uri la gadgeturi, interviuri etc.

Un alt lucru care „mă recomandă”, vorba filmului, este faptul că de ani de zile testez camere foto, smartphone-uri și alte gadgeturi. Până la urmă: repetiția e mama învățăturii, nu?

Cum să faci fotografii mai bune cu telefonul

1. Curăță obiectivul

Poate cel mai simplu lucru pe care-l poți face este să-ți ștergi obiectivul/camera înainte să faci o fotografie. Asta este valabil în special la telefoane deoarece tindem să atingem cu degetele sticla de deasupra obiectivului, iar asta face ca imaginea să nu fie clară. Asta ne aduce aminte colegul Octavian Palade de fiecare dată când facem o poză

2. Nu mai face zoom cu degetele pe ecran

Pentru numele lui Dumnezeu (sau cine vrei tu), nu mai face zoom cu degetele pe ecran pentru că faci zoom digital și strici fotografia. Mai bine faci poza cu senzorul principal și faci crop la editare. De asemenea, dacă smartphone-ul are mai mulți senzori, printre care și unul telefoto cu un zoom optic, vezi care este acel zoom optic și folosește-l pe acela. De exemplu, Note 20 Ultra are un zoom optic 5x, iar orice zoom este între 1x și 5x este unul digital. Drept urmare fotografia realizată la 2x nu o să arate la fel de bine ca cea 1x sau 5x.

Deci mai bine faci zoom cu picioarele (apropie-te de subiect) sau faci un crop la editare. Zoom-ul digital este de două ori mai prost pe timp de noapte.

3. Încearcă alt unghi

E cel mai simplu să scoți telefonul din buzunar, îl pui în dreptul ochilor și să faci poza. Dar este și cel mai boring! Cele mai frumoase poze sunt cele care nu sunt realizate de la nivelul ochilor. Mișcă-te, fă poza de jos, de sus, din stânga, din dreapta, de după o plantă sau un copac etc. Dacă nu depui un efort, nici pozele tale nu vor fi mai mult decât unele banale.

4. Folosește toate camerele

Smartphone-urile moderne sunt dotate cu mai mulți senzori foto: wide, ultra-wide, telefoto, macro, periscop etc. Cel mai bine e să cunoști punctele forte și punctele slabe ale camerelor și să știi când să le folosești. De exemplu, folosește unghiul ultrawide la clădiri deoarece astfel peisajul va fi unul mai impunător (folosind și un unghi de fotografiere de jos), senzorul principal este cel mai bun și ar trebui să-l folosești în majoritatea situațiilor. Pe timp de noapte cel mai bine să folosești doar senzorul principal deoarece acela va oferi cele mai bune rezultate.

5. Editează pozele

De multe ori, editarea fotografiilor este văzută ca ceva negativ, ca și cum ar fi denaturată realitatea. De fapt, editarea fotografiilor este un proces esențial artei fotografiei. Dar aici trebuie făcută distincția între editare exagerată (mărirea ochilor, micșorarea picioarelor etc) și cea clasică (creșterea contrastului, setarea unui mood prin ajustarea balansului de alb etc). Folosește aplicații ca Lightroom, Snapseed ca să scoți ce-i mai bun din poze.

Dacă vrei să mergi puțin mai departe, poți alege să tragi RAW și astfel să ai mai multă flexibilitate atunci când editezi fotografiile.

6. Lasă softul să te ajute

Folosește regula treimilor (bifează grid lines din setările aplicației camerei foto) și astfel vei pputea avea o compoziție mai bună. Nu trebuie să folosești tot timpul această regulă, dar acele linii pe ecran to vor ajuta să faci fotografii mai plăcute ochiului (dacă te ghidezi după ele – există multe tutoriale despre asta). Telefoanele Samsung au o funcție numită Best Shot prin care soft-ul îți sugerează cum să faci fotografia. Am găsit această funcție utilă de multe ori și ți-ar putea fi de ajutor.

De asemenea, în această situație poți să activezi AI-ul/scene optimizer prin care să lași softul să umble la culori etc. Aici e hit & miss. Câteodată îmi scoate poze bune, alteori nu prea. Vezi și tu cum ți se pare.

7. Caută lumina

Calitatea fotografiilor este direct proporțională cu lumina. Lumină bună = șanse mari pentru a obține o fotografie bună. Lumină proastă = șanse mari de o poză nașpa. Iar asta este în special valabil pentru telefoanele mobile. Avem sute de megapixeli în telefoane, însă senzorii sunt în continuare foarte mici. Cu cât un senzor e mai mic, cu atât e mai puțin sensibil la lumină (fotografii proaste în medii slab iluminate). Caută să faci fotografii/selfi-uri lângă fereastră și nu contre-jour (împotriva sursei de lumină).