Cum să faci o cafea bună ca în Italia și cum ar trebui să fie un espresso

Browse By

Cafeaua este foarte populară în România, dar mulți nu o fac corect. Cum să faci o cafea bună ca în Italia și cum ar trebui să fie un espresso.

În italiană, cuvântul „espresso” este un termen tehnic folosit pentru prepararea unui shot de cafea cu ajutorul unui aparat espressor. Se caracterizează prin metoda extracției rapide a aparatului (25-30 secunde), la o presiune de 9 bari. Trebuie savurat într-o ceașcă de espresso, cu măsura de 25-30ml.

Espresso-ul are un corp plin și o aromă intensă cu o cremă fină la suprafață. Această „cremă” italiană reprezintă cam 10% din volumul total al băuturii. Crema ideală este densă, elastică, persistentă și de culoarea alunei. Pentru italieni, perfecțiunea unui espresso constă în combinația a 4 factori numiți „cei 4 M”: Mano dell’operatore, Macchina espresso, Macinadosatore și Miscela. Traduși, aceștia se referă la: îndemânarea specialistului barista, calitatea aparatului de cafea, a râșniței, dar și a boabelor, desigur.

Italienii nu folosesc termenul „espresso” când își comandă cafea, ci pur și simplu „un caffe”.

Cum să faci o cafea bună ca în Italia

Italienii beau cafeaua fie preparată acasă într-o cafetieră moka, fie în cafenele, restaurante sau la birou, preparată la aparatele espressoare.

Reprezentativă pentru adevărata cafea „Made in Italy”, cafetiera moka este probabil cea mai întâlnită ustensilă de bucătărie din casele italienilor, începând de la bine-cunoscutul model Bialetti 1933. În 1979, a fost lansată Carmencita, cafetiera moka oficială a Lavazza, creată de designer-ul Marco Zanuso.

Cafetiera moka este simbolul preparării tradiționale a cafelei italiene. Este simplu de folosit acasă, dacă urmezi câțiva pași simpli :

  • Curăț-o întotdeauna numai cu apă
  • Umple recipientul de apă până la valvă
  • Umple filtrul cu cafea măcinată
  • Nu presa cafeaua – doar egalează nivelul cafelei în filtru
  • Așază cafetiera moka pe o flacără mică și oprește focul atunci când o auzi clipocind
  • Amestecă cafeaua obținută înainte de a o savura

De ce alte lucruri trebuie să ții cont ca să faci o cafea bună.

Ceașca joacă și ea un rol important. În mod ideal, ea ar trebui să fie din ceramică, în formă conică, astfel încât crema espresso-ului să rămână fermă. Cana trebuie să fie și ușoară și să fie încălzită la aproximativ 40° înainte de a turna cafeaua în ea.

În cafenelele italiene, espresso-ul este servit alături de un pahar cu apă. Mulți greșesc bând apa după cafea, când de fapt, ea trebuie băută înainte pentru a-ți curăța papilele gustative astfel încât  să poți savura din plin aroma espresso-ului.

Așa cum un bun somelier miroase vinul, ar trebui să miroși cafeaua înainte de a o gusta. Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cu note florale și de ciocolată.

Prezentarea este importantă: crema ar trebui să aibă o culoare intensă de alună, cu reflexii roșiatice. Ar trebui să aibă 2-3 mm grosime, cât 10% din băutură.

La prima înghițitură, ar trebui să simți câteva arome distincte: parfumul prăjirii, note de ciocolată și florale și chiar câteva note de pâine proaspăt coaptă ca semn al unei prăjiri de calitate.

Aroma unui espresso trebuie să persiste, să rămâi cu un gust ușor amărui, cu reminiscențe de ciocolată și vanilie.

Pentru a nu schimba proprietățile organoleptice ale cafelei, ar trebui să eviți laptele și zahărul. Dar cum alegerea de a bea espresso este despre cum îți place ție, dacă preferi, poți adăuga puțin zahăr.