Jocuri și cifre, ep 3: cel mai „hot” personaj din jocuri, Call of Duty pe GamePass și câți bani se fac din esports în România

Browse By

Salutare și bine ai venit la al treilea episod din seria săptămânală Jocuri și cifre unde vreau să vă prezint pe scurt ce s-a mai întâmplat în industria de gaming globală sau locală cu accent pe jocuri și cifre, bineînțeles.

  • Cum descoperă oamenii jocurile video? Majoritate de pe YouTube. Potrivit unui sondaj realizat în SUA, 64% dintre cei chestionați au spus că pe YouTube află de jocuri noi, apoi de pe TikTok, Facebook, Instagram și altele. TikTok a crescut foarte mult și practic este a doua platformă de unde se informează gamerii, însă e una cu cea mai puțină încredere. Altfel YouTube rămâne principala platformă pentru game discovery
  • Supercell, cei care au făcut Brawl Stars, au lansat un nou joc după mulți ani și se pare că o să aibă un succes la fel de mare. Jocul s-a lansat cu vreo 30 de milioane de oameni înregistrați pentru download, iar Supercell a lansat un trailer cu actori precum Chris Hemsworth, Cristina Ricci sau Will Arnett. Jocul pare să fie ok, nimic special, am jucat și eu câteva meciuri.
  • Microsoft a confirmat că următorul joc Call of Duty, Black Ops 6, va fi disponibil din prima zi pe Game Pass, ceea ce e o veste uriașă pentru cei ca mine care se mai jucau Call of Duty, dar nu țineau morțis să dea 60 de euro pe joc. Așa pot plăti abonamentul își iau doza de CoD pe anul acela și gata.
  • 16 tineri din România au creat două joculețe de mobil pentru a stimula simțul civic al tinerilor Gen Z. Cam 1 milion de tineri cu 18 ani abia împliniți sunt așteptați la urne anul acesta și mi se pare foarte important ca ei să realizeze că votul e important și poate jocurile astea îi stimulează. Jocurile se numesc Demostate și Vote It și sunt disponibile pe iOS și Android.
  • Manon din Street Fighter 6 este considerat cel mai atrăgător personaj din jocurile video. Folosind datele unui instrument de evaluare bazat pe inteligență artificială, care evaluează atractivitatea indivizilor prin analizarea trăsăturilor faciale cu ajutorul unei rețele neuronale profunde, studiul clasifică 50 de personaje de jocuri de top în funcție de atractivitate. Pe locul doi se află Frey Holland din Forspoken și pe locul trei este Lara Croft din Tomb Raider
  • Jucătorii profesioniști de jocuri video din România au câștigat peste 5,5 milioane de dolari de-a lungul anilor, ne precizează cei de la Esport Summit.
  • S-a lansat în early access The Rogue Prince of Persia, jocul celor de la Evil Empire pe care-l publică Ubisoft. E un platformer 2D roguelite pe care-l apreciez, dar nu cred că este pentru mine. Poți să vezi review-ul aici
  • Sony a furat startul și a dezvăluit cu un State of Play în care ne arată ce jocuri urmează să se lanseze pe PS5 sau pe PC. Aici poți să vezi toate titlurile anunțate. Urmează un început de iunie cu multe dezvăluiri și showcase-uri.
  • Google introduce opțiunea de a putea juca jocuri pe YouTube. Platforma are peste 75 de jocuri precum Angry Birds Showdown sau Cut the Rope. Chiar nu înțeleg această mișcare. Avem cu toții telefoane, nu cred că e nevoie să mă joc pe YouTube, dar poate sunt eu prea bătrân.
  • Piața de gaming din SUA în aprilie 2024 a ajuns la 4,096 miliarde de dolari. Această cifră este cu 3% mai mică decât în anul precedent. Vânzărilede jocuri au crescut cu 2% (la 3,736 miliarde de dolari). În special, această creștere este determinată de segmentul mobil, care a crescut cu 12% de la an la an, potrivit Sensor Tower. Vânzările de hardware s-au prăbușit cu 43% (la 208 milioane de dolari). Vânzările de accesorii au scăzut, de asemenea, cu 4% (la 152 de milioane de dolari).
  • IGN cumpără mai multe site-uri de profil de gaming precum eurogamer.net sau gamesindustry.biz. Va fi interesant de urmărit ce se întâmplă cu aceste publicații, dar nu știu dacă o să fie de bine.