REVIEW Sony 11 mm F1.8 – ultrawide excelent pentru fotografie urbană 

Browse By

Sony a lansat anul acesta trei noi obiective APS-C și a reîmprospătat un segment cam uitat de japonezi în ultimul timp. Astfel compania a venit cu trei obiective pentru posesorii de camere precum A6400, A6600 sau pentru noua cameră Sony ZV-E10.

Cele trei obiective sunt: un ultrawide power zoom 10-20 mm F4 și alte două obiective wide de 15 mm F1.4 și unul de 11mm F1.8. Dintre acestea, eu am testat obiectivul fix de 11 mm (16,5 mm în echivalentul full-frame) pe camera Sony ZV-E10. Citește mai departe impresiile mele și în ce condiții ar trebui să iei o achiziție în considerare.

Înainte de toate vreau să vorbesc puțin despre designul acestui obiectiv. Nu o să insist prea mult asupra acestui aspect, însă trebuie să menționez faptul că este un obiectiv mic și compact și cântărește 181 de grame, iar alături de o cameră ușoară precum ZV-E10 ai parte de un kit ușor și bun pentru călătorii. Construcția este de plastic, dar obiectivul nu se simte ca unul ieftin. Acesta are un inel pentru focalizare, nu și pentru schimbarea diafragmei și un buton pentru trecerea de la autofocus la manual focus și un buton hold focus. De asemenea, Sony menționează că obiectivul are o rezistență la praf și apă, iar asta înseamnă că ar trebui să-l folosești cu un A6600, de exemplu, care are weather sealing, nu cu un ZV-E10 care nu are.

Fotografie Sony 11 mm F1.8

În fine, și acum să trecem la fotografiere și la video. Am folosit acest obiectiv cu ZV-E10 cam o săptămână și am fotografiat și am filmat cu el și am fost plăcut impresionat de ceea ce am văzut. Am realizat fotografii în oraș, peisaje urbane, am tras detalii și am făcut și portrete și diafragma deschisă la F1.8 mi-a plăcut foarte mult.

Fotografiile sunt foarte luminoase și au un bokeh plăcut, iar imaginile sunt foarte clare în mijloc la 1.8, pierzându-și din calitate doar puțin la margini, însă dacă dorești o imagine clară peste tot atunci poți să mai închizi diafragma la 2.8 sau mai sus și nu mai ai probleme. 11 mm pe un APSC este suficient de wide să prinzi cam orice îți dorești în imagine: clădiri înalte, peisaje extinse și portrete interesante. Mai mult, obiectivul este atât de wide, încât prinde marginile negre ale parasolarului, iar eu mi-am dat seama abia când am văzut fotografiile acasă pe calculator, deci dacă vedeți ceva negru pe margine e acel parasolar.

Sony 11mm F1.8

Aberații cromatice sau fringing eu nu am văzut în fotografiile realizate de mine, dar alți review-uri au semnalizat că există mici probleme când fotografiezi scene puternic contrastante. Există vignetting și barrel distortion, însă sunt rezolvate în cameră, dar nu și dacă tragi RAW. Dacă fotografiezi RAW atunci va trebui să rezolvi tu asta în post producție.

De asemenea, faptul că are o distanță minimă de focusare de doar 15 cm înseamnă că te poți apropia foarte mult de un obiect sau de un om pentru o perspectivă foarte interesantă, ciudată și neobișnuită. Nu e un obiectiv macro, dar merge utilizat și pentru momentele când vrei să arăți un detaliu.

Filmare Sony 11 mm F1.8

Autofocalizarea este excelentă cu un ZV-E10 și nu am întâmpinat probleme. Mai bun este și foarte silențioasă și nu o să auzi cum focalizează atunci când filmezi. Apropo de filmare, obiectivul este bun și pentru vloggeri sau cei care se filmează singuri destul de des deoarece are un unghi de captare foarte mare și nu vei avea probleme să ții camera și să intri și tu în cadru.

Problema aici este că nu are stabilizare optică și trebuie să filmezi cu grijă dacă folosești un ZV-E10 și, eventual, să folosești Catalyst Browse pentru stabilizare în post producție. Altfel, ar trebui să folosești acest obiectiv cu un A6600 care are stabilizare optică sau cu o cameră full frame precum A7 IV și să filmezi în crop mode.

Înainte de concluzia finală aș vrea să vorbesc despre preț și să trec în revistă punctele pro și contra. Prețul de vânzare recomandat de Sony pentru acest obiectiv este de 3000 de lei, ceea ce este decent, însă cam mare dacă te uiți la competiție, unde poți cumpăra un Samyang de 12 mm F2.0 la 1700 de lei sau un VIltrox 13mm F1.4 la vreo 2100 de lei. Nu le-am testat și nu pot să spun cum se compară, însă diferența de preț e destul de mare.

Puncte Pro

  • Ușor și compact
  • Luminos și bokeh frumos la 1.8
  • Excelent pentru fotografie urbană
  • Bun pentru vlogging *
  • Distanța apropiere minimă
  • Autofocus bun și rapid

Puncte Contra

  • Nu are stabilizare optică

Sony 11 mm F1.8 mi se pare un obiectiv excelent pentru fotografie: este luminos, are un bokeh excelent, oferă imagini clare și e mic și compact. Pe video îl recomand doar în anumite situații: dacă filmezi mai mult de pe trepied și nu ai nevoie de stabilizare optică, dacă ești în căutarea unui obiectiv ultrawide cu autofocus excelent pentru cadre atipice (luând în considerare și faptul că are o distanță de focalizare minimă foarte mică).

Îl recomand pentru fotografie, iar dacă-l vrei pentru vlogging ține cont de faptul că va trebui să folosești Catalyst Browse pentru stabilizare în post producție dacă ai o cameră dotată cu gyroscop precum Sony ZV-E10. Altfel, îl poți folosi pe video cu trepied și pentru scenele cu unghiuri neobișnuite sau în scenele unde vrei să cuprinzi cât mai mult din peisaj.