Sony Xperia 1 III – cel mai bun telefon Sony de până acum

Browse By

Sony Xperia 1 III este cel mai bun telefon pe care japonezii l-au făcut până acum. Este un telefon clasic, frumușel și face fotografii bune.

Xperia 1 III se diferențiază de alte telefoane prin prisma faptului că este primul smartphone dotat cu un teleobiectiv variabil asociat cu un senzor Dual PD. Asta înseamnă că poți atinge două distanțe focale diferite cu un singur obiectiv sau în termeni de smartphone, cu Xperia 1 III ai zoom optic de 70 mm (2.9x) și de 105 mm (4.4x). Și alte telefoane au posibilitatea de a face fotografii cu zoom optic 3x și 10x, de exemplu, însă acele telefoane folosesc doi senzori diferiți.

Alte premiere cu care se laudă Sony sunt faptul că Xperia 1 III este primul smartphone din lume cu ecran 4K și rată de refresh de 120 Hz și primul care poate reproduce sunet 360 reality audio.

Am avut ocazia să-l testez pentru mai mult timp și în continuare puteți citi despre experiența mea cu acest telefon.

Să începem cu designul și să vă spun că mie îmi place acest design. La început nu eram chiar un fan deoarece vine cu margini negre sus și jos și, fiind mai îngust, la întinderea unui clip pe tot ecranul se pierdea mult din cadru. Treptat am ajuns să apreciez acest design old school și mi se pare că ultimele telefoane Sony Xperia testate de mine au o eleganță aparte. 

Xperia 1 III este disponibil în variantele de culoare negru și violet, iar cel din imagine este violet, însă la anumite unghiuri poate părea și negru. Telefonul are un branding minimal pe spate, iar modulul de cameră este lunguieț și discret, fiind locul unde se ascund trei camere foto, un bliț și un senzor 3D ToF. Pe lateral avem butonul de volum, cel de pornire care este și senzor de amprentă, un buton care acționează ca și declanșator pentru camera foto și un buton pentru asistentul Google. 

Cum este un telefon Sony, Xperia 1 III are și un sertar pentru card microSD și SIM, ce poate fi scos ușor, și o mufă de 3,5 mm pentru căști cu fir. Telefonul este plăcut de ținut în mână și oferă o prindere bună fiind atât de îngust, însă sticla Gorilla Glass de pe spate poate fi alunecoasă și eu aș recomanda utilizarea unei huse. 

Pentru că acest review nu este unul în premieră și pentru că telefonul este deja de ceva timp pe piață o să mă concentrez pe punctele cheie și o să vă spun părerea mea. Așadar, fără să o lungim să vă prezint lucrurile interesante despre Xperia 1 III.

Ce trebuie să știi despre Sony Xperia 1 III

Ecranul este superb. Este același de pe Xperia Pro-I pe care l-am testat și al cărui review îl puteți vedea aici. Cum am spus-o și în acel review, 4K HDR la 120 Hz pe un display de 6,5 inci este fantastic. Clipurile, pozele, textele arată excelent. Sunt colorate, au multe detalii și browsingul este o plăcere. Și pe deasupra poți activa și rata de refresh de 120 Hz pentru un navigare fluidă prin meniu și pe internet.  Dacă obișnuiești să urmărești clipuri pe YouTube sau filme pe Netflix des pe telefon atunci vei fi absolut mulțumit de experiența oferită de Xperia 1 III. Pe lângă faptul că imaginile arată foarte bine și că ecranul este luminos, cele două difuzoare stereo fac o treabă bună și emit un sunet de calitate.

Altă premieră de care vă ziceam la început era treaba cu sunetul la 360 de grade. Dar aici e o chestie mai nișată, iar eu nu am fost neapărat convins. Da, unele sunete simți că te învăluie și parcă vin dintr-un spațiu tridimensional, însă ca să experimentezi asta trebuie să ai abonament la un serviciu de streaming precum Tidal și de acolo să cauți ce albume au fost remasterizate pentru sunet 360. Poate fi tare, dar nu cred că este un punct care va convinge prea multă lume să cumpere acest telefon.

Ce ar putea convinge sunt camerele foto. Sony aduce tehnologie de pe camerele sale Alpha pe telefon și foarte bine că o face. Astfel, cu acest telefon vei avea un autofocus excelent, precis și rapid pe ochii unei persoane. Vei putea trage până la 20 de cadre pe secundă. Încă patru poze pe secundă și făceai direct un video. În combinație cu autofocusul rapid poți obține niște cadre reușite în situații unde alte telefoane nu s-ar descurca așa de bine pentru că nu au abilitatea de a realiza și procesa atât de rapid multe fotografii. Poate vei zice că asta nu este așa de important pentru tine, dar cu fotografierea în rafală vei putea capta niște momente spectaculoase: la un meci de fotbal, când te joci cu pisica sau câinele tău sau poate vrei să surprinzi o săritură spectaculoasă. 

Referitor la acel teleobiectiv variabil, Xperia 1 III poate trage cadre la zoom optic 2,9x și 4,4x. Nu este cel mai mare zoom optic întâlnit pe un telefon, însă sunt valori bune care te vor ajuta să prinzi anumite detalii într-un peisaj sau pentru portrete. Avantajul sistemului celor de la Sony este că ai un zoom mare cu un singur obiectiv. Fotografiile realizate la 2,9x și 4,4x sunt clare și arată bine atunci când ai suficientă lumină, imediat cum luminozitatea scade și probabilitatea de a avea cadre „mișcate” crește. Pe timp de noapte asta se întâmplă mai des mai ales pe zoom 4,4x. 

Cum am mai zis-o și în alte review-uri la Xperia 5 III sau Xperia Pro-I, Sony încă nu știe să facă fotografie de noapte pe smartphone-uri și nici cu Xperia 1 III situația nu este diferită. Chiar și pe senzorul principal trebuie să fii atent, să ții telefonul cât se poate de stabil pentru ca imaginile nocturne să nu iasă „mișcate”. 

Camera ultrawide are și ea aceleași probleme. În timpul zilei fotografiile sunt excelente, dar noaptea imaginile ies întunecate și se pierd din detalii la colțuri.

Pe partea video am fost mulțumit de stabilizarea oferită de telefon și de calitatea autofocusului, dar nu și de cum arată panoramările sau cadrele nocturne. Atunci când miști telefonul să filmezi stânga-dreapta, imaginea parcă sare și se sacadează (poate e o chestiune de software), iar noaptea se pierd foarte multe detalii. 

Pe de altă parte îmi place că poți să filmezi 4K 60 fps HDR dacă vrei să realizezi astfel de proiecte. De asemenea, ai un manual focus excelent pentru a realiza cadre cinematice, ai mai multe profile de culoare, inclusiv celebrul S-Cinetone folosit pe camere Sony dedicate filmărilor. 

E bizar, cumva Sony reușește să exceleze în anumite locuri unde alte telefoane nici nu visează, dar pe de altă parte ratează lucruri de bază precum fotografia nocturnă.

O altă chestie pe care mizează Sony este gamingul și promite un game enhancer mai bun, care să crească performanța dispozitivului în timpul jocurilor. Asta au și alții, însă Xperia 1 III are un egalizator audio ca să-ți faci sunetul cum vrei atunci când te joci și optimizări pentru microfon pentru jocurile cooperative. De asemenea, poți ajusta și imaginea în jocuri astfel încât să-ți vezi inamicii mai ușor. Iar pentru a susține gamingul de înaltă calitate, Xperia 1 III este dotat cu procesorul puternic Snapdragon 888, 12 GB RAM și un spațiu de stocare de 256 sau 512 GB. 

Problema aici este că dacă te joci mai mult de 30 de minute un joc precum Call of Duty Mobile la setări grafice ridicate și cu un framerate mare telefonul se încinge destul de tare. În 3DMark telefonul a ajuns la o temperatură de 43 de grade celsius după 20 de teste cu Wild Life.

Alte lucruri pe care le-aș puncta ar fi ușurința cu care poți face multitasking cu acest telefon și ușurința cu care poți trece în modul de utilizare cu o singură mână.

În încheiere, da, Xperia 1 III este cel mai bun smartphone făcut de Sony până acum, însă este frustrant pentru că este un telefon bun care vine cu niște lucruri pe care le apreciez cu adevărat și dă rateuri în alte privințe, unde alți producători au reușit să găsească formula potrivită.

Am speranța că Xperia 1 IV va rezolva aceste probleme  și vom primi un telefon excelent pe foto-video.