REVIEW Asus ROG Fusion II 500: viitoarele tale de căști de gaming?

Browse By

Asus a prezentat în ianuarie la CES 2022 laptop-uri, dar și periferice de gaming, iar printre acestea se numără și căștile ROG Fusion II 500.

Acestea sunt căști de gaming ce se pot conecta la o sumedenie de dispozitive cu ajutorul unui cablu USB sau cu un cablu cu mufă de 3,5 mm, dar nu și wireless sau prin bluetooth. Înainte să trecem la sunet și funcționalitate, o să vorbesc puțin despre design.

Design ROG Fusion II 500

Căștile Fusion II 500 sunt mari: de la mărimea cupelor până la grosimea pernuțelor. Sunt destul de bulky și le văd mai potrivite pentru gamingul acasă la PC sau consolă, decât pe telefon on the go, deși este perfect posibil și asta. Acestea sunt făcute din plastic, însă este unul fin și plăcut la atingere. Avem semnele ROG pe ambele cupe și pe banda ușor capitonată cu burete. Aceasta se extinde însă nu foarte mult, dar cred că este suficient pentru majoritatea. 

Pernuțele sunt voluminoase și cred că au aproape 3 cm grosime. Sunt moi, iar materialul pare de calitate. Aceste pernuțe ergonomice pentru urechi sunt din imitație de piele, iar în cutie sunt incluse și o altă pereche realizată din material textil.

Căștile au iluminare multicoloră RGB frumoasă cu o bandă LED pe fiecare cupă, însă păcat că le porți pe cap și nu le vezi când te joci, dar măcar te pot vedea alții când faci streaming. Ah, stai, LED-urile sunt în spate, deci nici așa nu-ți văd iluminarea pe căști. Oricum ar fi, e acolo să fie, iar dacă nu o dorești poți să folosești cablul cu mufă de 3,5 mm și astfel nu mai ai luminițe RGB.

Controlul pe cască este bine definit și avem multe butoane: pe stânga avem unul pentru trecerea microfonului pe mute, rotița de volum ce merge și apăsată, iar astfel se activează sunetul surround 7.1, portul USB-C, mufa de căști de 3,5 mm, un indicator LED pentru sunet surround și două microfoane. Pe cupa dreaptă avem butonul pentru a comuta din modul PC în cel consolă și o rotiță pentru a regla cantitate de sunet venită din joc versus cea din chat. Dacă vrei să-ți auzi mai bine coechipierii dai mai mult volum chatului, dacă nu faci invers. 

Pentru că bureții se pot schimba asta înseamnă și că se mișcă destul de ușor ceea ce poate fi deranjat atunci când îți reașezi căștile pe urechi. Cele din imitație din piele sunt foarte confortabile, însă urechile ți se încing destul de repede și pentru o experiență ceva mai răcoroasă le recomand pe cele din material textil. 

Personal, îmi place look-ul acestor căști, sunt confortabile de purtat pentru sesiuni lungi de gaming, cablurile sunt robuste și suficient de lungi pentru a nu te încurca când te joci. Totuși, mi-aș fi dorit o construcție mai de calitate, poate includerea a mai multor elemente de metal, aluminiu având în vedere prețul.

Calitate sunet ROG Fusion II 500

Căștile de gaming ROG Fusion II 500 sunt dotate cu un Quad DAC de înaltă rezoluție ESS 9280. Care ar trebui să asigure un sunet de calitate, clar pe toate frecvențele. DAC-ul este componenta care transformă sunetul digital în analog, ce este transmis la difuzor, iar aceasta se mișcă și produce sunetele. Astfel, Asus spune că Fusion II 500 au fost creat cu jocuril RPG și FPS în minte și reușite să aducă raport semnal-zgomot de 130 db, ceea ce înseamnă un sunet spațial mai detaliat ce ar trebui să te ajute să detectezi mai bine proveniența sunetelor în joc. 

Căștile au difuzoare de 50 mm și oferă un bas generos. De asemenea, pot simula un sunet surround 7.1. Sunetul virtual este unul destul de bun și te-ar putea ajuta atunci când te joci FPS-uri pentru că îți poate indica aproximativ locul de unde au venit împușcăturile sau pașii. Sunetul virtual poate fi util și pentru casual gaming deoarece îți crește imersiune în lumea jocului. Am rămas surprins plăcut de aceste căști deoarece cele de gaming nu oferă un sunet foarte bun pentru muzică sau filme, însă Fusion II 500 se descurcă bine în toate scenariile. Cu anumite amendamente, însă o să intru în detalii când vorbim despre software. 

Pentru că sunt de gaming, Asus nu a uitat și de microfoane, atât de necesare pentru comunicarea clară în timpul meciurilor competitive sau în cele cu prietenii. Astfel câștile sunt dotate cu microfoane AI Beamforming și cu tehnologie AI Noise cancelation, prin care se reduce zgomotul din fundal cu ajutorul inteligenței artificiale. 

La nivel de software, căștile vin cu o sumedenie de opțiuni în Armory Crate. De aici poți modifica iluminarea RGB și poți personaliza sunetul pe placul tău. În primul rând, aici sunt incluse mai multe profile audio pentru diferite genuri de joc, dar și pentru muzică sau filme, dar și unul pentru comunicare. Acest profil crește claritatea vocilor și scade basul. În majoritatea profilelor audio se activează și funcția de sunet surround virtual, însă o poți dezactiva dacă dorești. De exemplu, mie nu-mi place cum sună muzica cu această opțiune activată. Dacă niciun profil de sunet nu-ți place atunci poți să-ți faci tu unul începând de la unul flat – alegi cât bas vrei, dacă să ai sunet virtual sau nu și ce frecvențe să fie prioritizate. Chiar poți selecta și în ce ureche să fie volumul mai ridicat. 

Revenind, la sunet, căștile sună cel mai bine pe profilul flat cu mici ajustări, este părerea mea, altele profile bagă prea mult bas sau cresc claritatea vocilor artificial. De asemenea și cel de gaming sună bine și am fost mulțumit de el și mă foloseam de rotiță pentru a activa și dezactiva sunetul surround.

Am jucat multe ore de Dying Light 2 cu ele pe urechi și pot să spun că sunetul m-a atras în lumea aceea, iar asta în parte datorită sistemului surround virtual și la fiecare scârțâit sau sunet nenatural tresăream. La un moment dat, pot să spun că mi-am dat o cască ușor după ureche ca să aud și sunetele din realitate să mă conving că nu sunt într-o lumine plină de zombies. 

Preț ROG Fusion II 500

La final, aș spune că Fusion II 500 au un sunet bun, sunt confortabile și frumușele și merg foarte bine cu PC-ul, consola sau telefonul. În același timp, mi-aș fi dorit o construcție mai de calitate și la acest preț un microfon mai bun și posibilitatea de a le conecta wireless.

Căștile ROG Fusion II 500 nu sunt încă în magazinele din România, însă în State prețul pentru acestea este de 180 de dolari. Deci probabil la noi vor costa 800-900 de lei.