Toți cei care au folosit un DSLR sau aparat mirrorless știu că frumusețea unui asmenea dispozitiv este abilitatea de a schimba obiectivele și astfel de a-i da alte „super puteri” aparatului. În mod obișnuit ai nevoie de mai multe obiective pentru diferite sarcini/nevoi. Ei bine, obiectivul 16-55 mm de la Sony mi se pare că e un fel de swiss army knife care este bun pentru foarte multe lucruri și o unealtă esențială din trusa mea de videograf.
Am intrat în lumea imaginilor, ca să zic așa, mai degrabă pasionat de fotografie. Am început în liceu și am continuat în facultate, apoi am descoperit cinema-ul adevărat și cadrele în mișcare au început să fie mai interesante pentru mine, iar acum regizez, filmez, editez pentru start-up.ro review-uri de gadgeturi, interviuri sau reportaje.
Acesta este un obiectiv cu zoom APS-C la F2.8 de la Sony ce are o deschidere maximă de 16 mm și poate ajunge până la 55mm (echivalent cu 24-82,5 mm full-frame). Asta înseamnă că obiectivul ar putea fi folosit pe un aparat Sony din seria A6000 atât pentru video, cât și pentru poze. Cu acest obiectiv și cu A6600 am putut filma review-uri la gadgeturi și m-a ajutat foarte mult abilitatea de a trece de la 16 mm la 55 de mm pentru a putea folosi o varietate de unghiuri pentru ilustrație. Am putut trage cadre wide pentru când aveam nevoie să arăt tot produsul, apoi am putut face zoom la 35 sau 55 mm pentru a ilustra detalii. Mai jos găsești două recenzii de produse care au fost filmate cu A6600 și obiectivul Sony 16-55 G f/2.8
Dar înainte de toate să vorbim puțin despre designul și construcția acestui obiectiv. Acesta este un obiectiv e-mount deci poate fi folosit pe camerele Sony mirrorless, chiar și pe full frame în modul APS-C.
Sony 16-55 mm G f/2.8 este bine construit și cu greutate (cântărește 494 de grame). Avem un buton pentru comutarea AF/MF (focalizare automată sau manuală), inelul pentru zoom și inelul pentru focus, dar și butonul caracteristic obiectivelor din seria G de la Sony. Acest buton este util deoarece îl poți seta în mai multe feluri. De exemplu, eu pentru video l-am pus pentru focus magnification astfel încât o apăsare să-mi arate imaginea mărită pentru a vedea dacă am setat focusul cum trebuie.
Obiectivul Sony 16-55 mm G f/2.8 este unul complex cu 17 elemente de obiectiv și 9 discuri diafragmă. Acesta are o deschidere maximă a diafragmei de f/2.8 până la f/22. Distanța minimă de focalizare este de 33 cm. Nu este o distanță foarte bună pentru review-uri video, însă atunci când voiam să arăt detalii făceam zoom in.
Acel f/2.8 asigură un bokeh frumos indiferent că vorbim de fotografie de portret sau review-uri tech. Detaliile sunt clare, iar bokeh-ul este smooth și plăcut ochiului. Mie mi-a făcut mare plăcere să fotografiez și să filmez gadgeturi cu acest obiectiv și cred prin faptul că este zoom (16-55 mm) m-a ajutat să arăt mai bine toate caracteristicile unui dispozitiv.
Mai multe exemple de fotografii realizate cu A6600 și obiectivul Sony 16-55 mm aici.
Autofocusul este excelent pe un Sony A6600 și obiectivul se descurcă de minune: este rapid și precis (nu face breathing pe video). Culorile sunt excelent redate, iar contrastul este unul de calitate. Distorsiunile din imagine sunt foarte mici și nu am observat nici vignetare ciudată.
Imaginea este clară în mijloc indiferent la ce deschidere a diafragmei tragi sau filmezi. Mai pierzi din claritate la colțuri atunci când folosești zoom-ul la 55 mm, dar pentru mine nu a fost o problemă. Aberații cromatice nu pot să zic că am observat în filmările mele.
Per total, mi se pare un obiectiv bun pentru filmări, indiferent că este vorba de review-uri, interviuri sau alte tipuri de clipuri în studio, dar și la evenimente. Ai putea să folosești un astfel de obiectiv fără probleme la o nuntă sau o conferință de presă, de exemplu. Cred că este un obiectiv bun și pentru călătorii, deși nu este cel mai compact obiectiv pe care o să-l vezi și se și extinde atunci când faci zoom, dar e suficient de compact cât să stea bine într-un rucsac.
Ce nu mi-a plăcut este faptul că Sony 16-55 mm G f/2.8 nu are stabilizare optică, iar dacă vrei acest obiectiv pentru filmări atunci ar trebui să-l folosești cu o cameră cu stabilizare optică precum A6600 sau să filmezi mai mult de pe trepied. În acest moment, acest obiectiv se vinde la F64 cu 6000 de lei, adică un preț cam ridicat.
Puncte Pro
- f/2.8
- calitate construcție
- calitate imagine
Puncte Contra
- Nu are stabilizare optică
- Cam scump
Practic, dacă ai o cameră Sony din seria A6000 atunci un asemenea obiectiv este un upgrade mare față de kit, însă prețul este unul ridicat, iar faptul că nu are stabilizare optică ar putea îndepărta unii deținători de camere din seria A6000 care nu au stabilizare optică în body.