Ce trebuie să știi despre Returnal, următorul joc exclusiv PlayStation 5

Browse By

Dacă ești unul dintre norocoșii care au acasă un PS5 atunci luna aprilie va fi una fericită deoarece aterizează un joc exclusiv, adică Returnal. Fără alte detalii, să vedem ce este Returnal, ce trebuie să știi despre el și de ce ai vrea să-l încerci

Ce este Returnal

Returnal pare să fie un joc mai greu de încadrat într-un gen, iar dacă ar fi să-l denumim atunci ar suna ceva de genul: action third person platformer rougue like psychological horror. Ca să-ți fie mai simplu să-l înțelegi este un shooter third person cu o poveste spooky.

În spatele jocului se află cei de la Hausemarque, un studio finlandez cu o vechime de 26 de ani, dar nu un nume tocmai cunoscut în industrie. Ei s-au remarcat cu titluri arcade ca Nex Machina, Super Stardust sau Resogun. Returnal este probabil cel mai ambițios titlu pe care l-au realizat și va fi interesat de văzut cum s-au descurcat cu această provocare.

Povestea

Povestea o are în rolul principal pe Selene, un explorator spațial care ajunge într-o zonă necunoscută. Ea este atrasă de un semnal misterios. Nava ei se prăbușește și ajunge pe planeta Atropos.

SUpraviețuiește, iar sistemele costumului ei încă detectează semnalul. Așa că Selene pleacă în explorare. Găsește un labirint de zone cu tot felul de monțtrii, iar ea trebuie să se adapteze pentru a supraviețui. Fiecare înfrângere o trimite pe Selene înapoi la locul prăbușirii navei, iar lumea se schimbă.

Încă nu știm ce se întâmplă cu Selene, dar am văzut niște cadre în care își amintește lucruri din viața de pe Pământ. Pentru mine Returnal îmi aduce aminte de Control al celor de la Remedy, care tot finlandezi sunt.  În fine, eu sunt curios să văd priceperea narativă a celor de la Housemarque.

Cum se joacă Returnal

Acest joc ciclic de moarte-reînviere se aplică poveștii, dar și gameplay-ului.

Din ce mi-am dat seama jocul este unul dinamic, plin de acțiune și de inamici de răpus, însă și ei te vor învinge pe tine și asta face parte din gameplay. Este normal să mori în Returnal și de fiecare dată când ți se va întâmpla o vei lua de la capăt. Există mici excepții care te readuc la începutul nivelului actual cu aceleași arme.

Ca acest lucru să nu fie plictisitor, nivelurile jocului sunt generate de AI, astfel încât niciodată nu te vei juca același nivel cu aceeași monștrii ascunși după colț. De asemenea, vei avea noi abilități și arme pe care să le încerci.

Dacă dai damage și te ferești de loviturile inamicilor, atunci aduni Adrenalină, care îți aduce bonusuri precum mai mult damage la atacurile melee, vezi inamicii mai ușor sau crești atacul armei.

Fiecare armă are un mod alternativ de tragere și o abilitate suplimentară deblocabilă după ce ai eliminat suficiente creaturi. Jocul ar trebui să ofere o gamă largă de build-uri. Armele sunt variate și vei avea clasicele pistoale sau mitraliere, dar și arme ciudate precum Spitmaw Blaster, o armă care trage cu fluid coroziv.

În joc vei întâlni și artefacte care îți vor da tot felul de buff-uri ca să-ți faci viața mai ușoară. Ai la dispoziție și consumabile care te pot vindeca sau proteja de lovituri. Interesant este că în această lume extraterestră vei găsi și paraziți care se vor atașa costumului și care îți vor da bonusuri pe de o parte, dar pe de alta te-ar putea afecta (de exemplu, să dai mai mult damage cu arma, dar mai puțin melee).

Dacă vrei o comparație, din punct de vedere al gameplay-ului, cu un alt tilu atunci acela ar putea fi Hades. Un joc care pentru mine, și mulți alții, a fost unul dintre cele mai bune titluri de anul trecut.

Totuși, în Returnal nu doar împuști inamici, ci și explorezi această lume străină, iar cei de la Housemarque ne promit un level design variat și multe momente în care vom putea explora această lume și în a îi dezvălui secretele.

Cum Returnal este un joc exclusiv PS5 mă aștept ca acesta să fie adaptat 100% la consola Sony și astfel să utilizeze la maximum abilitățile controllerului. Cei de la Sony au dezvăluit deja într-un blogpost faptul că se vor folosi de funcția adaptive triggers. Astfel, Triggerul L2 apăsat la jumătate va face un zoom pentru Focus Aim, adică un fel de vedere prin lunetă care dezvăluie și punctele slabe ale inamicului, iar o apăsare completă a lui L2 declanșează modul de tragere alternativ al armei. De asemenea, este de așteptat ca fiecare armă să se simtă diferit și ritmul de tragere să-l simți în triggerul R2.

În plus, jocul se va folosi la maximum de motorul haptic al controllerului pentru o imersiune și mai mare în lumea jocului.

Grafică și muzică

La nivel vizual jocul pare unul foarte interesant cu o lume extraterestră. Din ce am văzut până acum creaturile sunt foarte variate, la fel și tipurile de atac, iar de multe ori vedem o explozie de lumini și de culori. De asemenea, va fi interesant de explorat diferitele lumi ascunse pe această planetă. Din informațiile pe care le-am găsit pe internet, în Returnal te vei putea bucura atât de rezoluție 4K, cât și un gameplay fluid la 60 de cadre pe secundă. În același timp, vom avea parte de timp de încărcare foarte rapizi datorită SSD-ului.

Și pe partea audio, jocul se anunță promițător, iar muzica va fi asigurată de Bobby Krlic care a făcut și soundtrack-ul pentru filmul horror Midsommar. Deci mă aștept la o atmosferă apăsătoare și înfricoșătoare.

Returnal se va folosi și de enginul audio 3D al consolei și cei care vor purta căști când vor juca acest joc ar trebui să simtă direcția din care inamicii vin, chiar și din spate.

Un alt lucru pe care l-am aflat din articolul de pe blogul PlayStation este faptul că exploziile răsună de-a lungul văilor și reverberează în spații strâmte. Acele reverberații sunt redate în timp real, folosind un mix de sunet 3D, schimbându-se dinamic în funcție de poziția jucătorului.

Preț Returnal

Returnal poate că nu este un joc mult așteptat de mulți dintre voi, dar din ce am văzut până acum are potențial să devină un titlu emblematic pentru PS5 și pentru toate funcțiile noi cu care această consolă vine. Eu sunt curios și intrigat.

Returnal se lansează pe 30 aprilie și va fi disponibil doar pe PS5. În acest moment, jocul costă la retaileri 370 de lei.