De ce este lumea înnebunită după Cyberpunk 2077

Browse By

Dacă ești gamer cu siguranță ai auzit de Cyberpunk 2077, iar dacă nu ești gamer tot cred că ai auzit de Cyberpunk 2077. Dar de unde toată această nebunie în privința acestui joc video? Este probabil unul dintre cele mai așteptate titluri din ultimii ani.

În acest articol am scos în evidență câteva lucruri care fac ca acest titlu să fie atât de dorit.

  1. CD Projeckt Red

Acesta este numele companiei care se ocupă de crearea acestui joc video, de publicarea lui și de livrarea lui în lume. Este o firmă poloneză, ce a apărut în lumea gamingului în urmă cu mai mulți ani cu primul joc din seria The Witcher. Afacerea a început într-un apartament în 1994. Iwinski şi Michal Kicinski au început să vândă CD-uri cu jocuri ale companiilor vestice fără licenţă în piaţa din Varşovia, după cum povestește fosta colegă de birou Ioana Matei în acest articol Business Magazin.

Jocul a avut succes, apoi a urmat The Witcher 2, Witcher 3, iar Cyberpunk 2077 este următorul joc al studioului polonez ce urmează să fie lansat. Polonezii au reușit să îmbunătățească calitatea produselor cu fiecare iterație. The Witcher 3 este considerat unul dintre cele mai bune jocuri ale ultimului deceniu, deci, automat, există așteptări și mai mari pentru Cyberpunk 2077, iar fanii speră ca CD Projeckt Red să continue să dezvolte calitatea jocurilor produse.

  1. Cyberpunk

Polonezii au dovedit că știu să lucreze bine în universul fantasy, iar acum îl atacă pe cel science-fiction, era Cyberpunk, un viitor tehnologizat, dar nu atât de curat pe cât ne-am dori. La fel cum The Witcher nu a fost creația lor, ci opera autorului Andrzej Sapkowski și Cyberpunk 2077 este adaptat după boardgame-ul Cyberpunk creat de Mike Pondsmith, lansat tocmai în 1988.

Acesta a adunat o armată de fani, ce abia așteaptă să-l vadă adaptat în universul jocurilor video. De asemenea, și asta este o părere personală, cred că un univers cybperpunk SF este mai atrăgător pentru masele de jucători decât unul fantasy cu dragoni și creaturi mitice. Există multe persoane care nu sunt atrase de asemenea povești (nu cred în ele) și ar fi mai dispuși să le considere plauzibile pe cele cu oameni augmentați, cu brațe robotice etc.

  1. Popularitatea genului RPG

Dacă te uiți la majoritatea titlurilor de succes din ultimii ani (fie ca încasări, fie ca note primite) vei vedea că fac parte din câteva genuri de jocuri: FPS, RPG, action-adventure, third-person shooter sau battle royale. Nu prea mai vedem titluri de strategie și alte genuri care nu se mai bucură de popularitate. Nu zic că nu se mai fac asemenea jocuri, însă nu mai sunt la fel de apreciate ca în trecut și nu mai reprezintă o atracție atât de mare.

Genul RPG încă este unul popular și se bucură de succes. Poate o parte din faptul că îi permite jucătorului să devină cine vrea, să-și creeze un alter ego într-o lume virtuală.

  1. Gameplay

Polonezii nu s-au sfiit să ne arate bucăți de gameplay din jocul pe care urmează să-l lanseze și ceea ce am văzut a impresionat lumea la mai multe capitole. Grafică – jocul arată excelent, este foarte frumos realizat, personajele au animații de calitate, iar Night City pare un loc plin de viață.

La nivel RPG – jurnaliștii care au apucat să joace puțin au fost impresionați de nivelul de complexitate al dezvoltării personajului. Mecanicile de joc sunt foarte bine șlefuite și pare a fi o plăcere să conduci, să folosești arme etc. Sunt câteva îngrijorări legate de gameplay-ul de hacking, dar vom vedea când va fi lansat jocul.

Din ceea ce am văzut, Cybperpunk 2077 nu pare să revoluționeze într-o anumită direcție genul, însă pare că face totul foarte bine. Și până la urmă nimeni nu te pune să reinventezi roata.

  1. Diversitatea de scenarii

Faptul că-ți poți alege unul dintre cele trei background-uri (street kid, corpo și nomad), că poți să-ți creezi ce fel de personaj dorești și că ai posibilitatea să alegi cum să rezolvi misiunile face ca Cyberpunk 2077 să aibă o diversitate foarte mare a scenariilor. Practic, vei putea juca prima dată ca un corpo care încearcă să rezolve multe situații din vorbe și să fie stealth/hacker, a doua oară ai putea să încerci să fii street kid și să fii genul guns blazing. Chiar dacă o parte din poveste se repetă, gameplay-ul diferit, opțiunile diferite de dialog și posbilitatea de face sau nu anumite misiuni într-un anumit mod te vor atrage în joc și a doua oară.

  1. Moduri PC

Există o întreagă comunitate de-a lungul globului dedicată modificării jocurilor, introducerea de noi moduri de joc, armuri, dar și de a aduce îmbunătățiri grafice, la mult timp după ce dezvoltatorii o mai fac. The Witcher 3 și acum primește moduri noi care schimbă experiența de joc, la cinci ani de la lansare. Eu am reinstalat The Witcher 3 anul acesta și am băgat mai multe moduri găsite pe net și experiența de joc a fost familiară, dar puțin diferită, ceea ce mi-a plăcut. Cyberpunk 2077 probabil va avea aceeași soartă: și fanii vor adăuga noi moduri de joc și așa mai departe.

7. Keanu Reeves

Do I need to say more?

Probabil că mai sunt și alte motive pe care nu le-am semnalat eu aici. Cyberpunk 2077 se lasă așteptat. Inițial ar fi trebuit să apară în primăvară, apoi s-a mutat pe toamnă, iar acum ajunge la noi pe 19 noiembrie. Să sperăm că nu va mai exista și o treia amânare.

Jocul se lansează pe PC, PS4, Xbox One X, dar și pe viitoarele console PS5 și Xbox Series X.