Proiectul Hail Mary este a treia sau a patra carte audio pe care o ascult. Am profitat de o ofertă de Black Friday a Audio Tribe și am zis să încerc această carte. Premisa suna interesant și mi-a plăcut filmul The Martian, adaptat după cartea cu același nume al lui Andy Weir.
Premisa sună cam așa: Ryland Grace e singurul supraviețuitor al unei misiuni disperate pentru salvarea omenirii. Doar că el nu știe asta. Nu-și amintește nici măcar cum îl cheamă. El s-a trezit la bordul unei nave (Hail Mary) alături de 2 cadavre. Celelalte două persoane nu au supraviețuit călătoriei interstelare. Această amnezie temporară a protagonistului face posibilă crearea unei structuri de alternare între prezent și trecut. Astfel, pe măsură ce Ryland își amintește diferite lucruri și cititorul descoperă de ce se află în spațiu, de ce trebuie să salveze omenirea și cum.
Nu sunt neapărat fanul acestui mod de a spune o poveste dar aici funcționează. Vezi ce mai face Ryland în prezent și ești curios și tu la fel ca el să afli ce e cu această navă, care îi este scopul, cine sunt cele două cadavre, în ce direcție se îndreaptă. Iar pe de altă parte curiozitatea îți este satisfăcută de scenele din trecut și astfel afli mai multe despre Ryland Grace, despre situația care a dus aici și care a fost planul omenirii de a se salva de la extincție.
Proiectul Hail Mary
Cartea este cât se poate de nerdy și de anti-blockbuster. Este opusul filmului Armaggedon, însă nu este plictisitoare. Mie îmi place tehnologia și sunt curios în legătură cu fizica, chimia și biologia. Totuși am cunoștințe limitate despre multe din ideile explorate aici, însă autorul face bine astfel încât să le explice, fără să pară prea didactic. Ascultând cartea chiar mi s-a făcut puțin dor de liceu. Mi-aș fi dorit să am profesori mai buni care să-mi fi explicat mai bine fizica, chimia și biologia deoarece acum mi se par lucruri foarte interesante.
Totuși, câteodată mi se pare că intră prea mult în anumite detalii științifice. Au fost și momente când am ieșit din modul de ascultare activă deoarece simțeam că este cam mult. Însă acestea au fost rare.
De-a lungul aventurii, protagonistul nostru se întâlnește și cu altă viață extraterestră și îmi place modul în care Andy Weir a gestionat asta. Mi-a plăcut cum a descris felul în care cele două personaje încearcă să comunice și cum ne explică toate lucrurile care-l fac special pe Rocky, după cum l-a numit Ryland pe extraterestru.
De asemenea, povestea are și câteva situații neașteptate și destul de multe momente emoționante.
Cartea a fost narată de Andrei Huțuleac care a făcut o treabă excelentă și dă viață cuvintelor lui Weir. Extraterestrul vorbește puțin mai robotic, iar rușii, germanii sau francezii vorbesc cu accent prin vocea lui Andrei Huțuleac. A fost puțin cam lentă vorbirea pentru mine și am trecut la o viteză de citire de 1,2x. Un audiobook are avantaje, dar și dezavantaje. O carte audio o poți asculta în foarte multe situații, atunci când ești prin oraș, dar și când faci treabă în casă. Este o metodă facilă de a acumula cunoștințe. În același timp, există riscul să te deconectezi și să-ți dai seama că nu ai reținut nimic timp de 2-3 minute pentru că te gândeai la altceva sau ai fost distras.
Cititul este un act mai personal și o modalitate de a reține mai bine și mai mult (mai ales dacă iei și notițe). Însă nu cititul vs cărțile audio este subiectul acestui articol.
Proiectul Hail Mary este un science fiction foarte bine scris, ancorat în realitate și în știință și-o recomand. Pentru mine a fost o experiență de audiție plăcută (abia așteptam să mai plec de acasă ca să mai ascult cartea pe drum spre serviciu).
Acum aștept și filmul cu Ryan Gosling în rolul principal și cred că o să fie un succes.