Dacă ar fi să enumăr caracteristicile tastaturii perfecte atunci ar fi cam așa: mecanică, wireless, mică, silențioasă și ieftină.
Știu, cer multe, mai ales în privința prețului, însă trebuie să visăm, nu? Ei bine, Razer a făcut o tastatură care, în opinia mea, este aproape perfectă: este mecanică și are switch-uri silențioase, este mică și wireless, dar, din păcate, prețul nu e mic, ci chiar mare.
Fără să mai lungesc introducerea, acesta este review-ul meu pentru tastatura Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed și începem cu designul și construcția.
Razer BlackWidow V3 Mini Hyperspeed – design
Dacă nu ești familiar cu tastaturile, acestea s-au micșorat în timp și avem tastaturii full, altele fără numpad, iar altele sunt de 60% sau 65% din suprafața unei tastaturii normale, ca să zic așa. Azi vorbim de Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed, versiunea în miniatură a celebrei tastaturi Razer.
Preferința mea în materie de periferice pentru PC se poate descrie în câteva cuvinte: wireless, compact și colorat. Îmi plac tastaturile și moușii wireless, aș vrea să aibă iluminare RGB și să fie mici pentru a-mi ocupa mai puțin spațiu pe birou.
BlackWidow V3 Mini se încadrează perfect. Aceasta are o lungime de 32 cm, o lățime de 13 cm și o grosime de aproape 4 centimentri. Nu este cel mai subțire profil. Aceasta are tastele mari și switch-uri dezvăluite. Pe spate are două piciorușe pentru înclinarea tastaturii. În partea din spate vedem un buton de comutarea conexiunii și un port USB-C deoarece BlackWidow Mini poate fi conectată la PC prin bluetooth, cu dongle USB sau pe fir.
Design-ul permite încorporarea tastelor direcționale, dar și a celor mai utilizate taste din blocul de navigație, acestea din urmă fiind poziționate la marginea tastaturii. Astfel, utilizatorii au în continuare acces la cele mai des utilizate funcții ale unei tastaturi de dimensiuni complete, restul funcțiilor fiind accesibile prin folosirea unor taste secundare.
Într-un mod ciudat, Razer a decis ca tastele de pe această tastatură să fie realizate din plastic ABS, nu PBT. Tastele PBT sunt mai rezistente la căldură, chimicale decât cele ABS, nu capăt acel luciu după mai mult timp de utilizare și nici nu-și pierd culoarea în timp și deobicei regăsite la tastaurile premium, ca aceasta. În schimb, BlackWidow Mini are taste doubleshot ABS.
Construcția este din aluminiu și tastatura este solidă și are suport pentru Razer HyperSpeed Multi-device, adică poți folosi un singur dongle pentru mouse și tastatură (deocamdată asta funcționează cu moușii Naga Pro, DeathAdder Pro sau Orochi).
Îmi place: este compactă, frumoasă, bine construită cu switch-urile expuse și iluminată. Apropo, să vorbim despre switch-uri, experiența de utilizare și autonomie.
Experiența de scriere și gaming
Ce mi-a plăcută în primul rând la această tastatură este faptul că nu am simțit că reducerea dimensiunilor a adus un compromis: tastele direcționale încă sunt acolo, am majoritatea funcțiilor pe care le foloseam și înainte, tastele sunt la fel de înalte ca pe tastaturile BlackWidow și experiența de scris este la fel de bună.
În trecut am testat și Razer Huntsman Mini 60% și mi-a plăcut, dar am dus lipsa tastelor direcționale, însă nu este cazul și aici. Switch-urile pe BlackWidow Mini sunt mecanice și concepute pentru gaming și ar trebui să aibă o durată de viață de până la 80 de milioane de acționări. Adică mult, foarte mult.
Aceasta este disponibilă cu switch-uri verzi Razer sau cu switch-uri galbene. Am folosit mai multe produse Razer cu switch-uri verzi, mov, roșii, însă este prima dată când le folosesc pe cele galbene și cred că mi-am găsit favoritele. Pentru că scriu foarte mult la PC, îmi place ca tastatura mea să nu facă foarte mult zgomot, dar în același timp prefer experiența de scris pe care o oferă o tastatură mecanică cu un key travel satisfăcător. Multe sunt prea zgomotoase pentru gustul meu, însă cele galbene sunt cât se poate de silențioase, iar asta și datorită faptului că au fost implementate amortizoare de sunet îmbunătățite.
Acestea fiind zise, tastatul este excelent, indiferent că este vorba de gaming sau de redactarea unui articol. I love it. Problema mea cu BlackWidow Mini este că e prea înaltă și cam trebuie să folosești un wristpad dacă vrei o experiență de scris comodă. Altfel, trebuie să scrii cu încheieturile în aer, nu sprijinite pe birou, pentru a evita durerile de încheietură.
Altfel, cum spuneam, avem tastele direcționale, iar pentru anumite comenzi trebuie să folosești tasta fn. Deci ALT+F4 este ALT+FN+4 sau semnul pentru deschiderea unui citat este fn+esc și închiderea este SHIFT+FN+ESC. În loc de apăsarea acelei taste de lângă 1 apoi shift+ acea tastă. Poate suna complicat, dar te înveți ușor. Apoi pe marginea din dreapta avem în continuare taste utile precum Delete, PageUp sau Page Down. Folosesc delete la greu, dar nu și pageup, down și insert, însă le-am asociat altă funcție, iar dacă ții apăsat pe FN ai o a doua utilizare și așa mai departe.
Cum vorbim de o tastatură de gaming trebuie să vorbim și despre latență și timpul de răspuns. Și pot spune că BlackWidow V3 Mini este excelentă la acest capitol nu am sesizat lucruri ciudate sau lag pe niciun mod de conectare atât în jocuri cât și în utilizarea generală. Razer spune că tehnologia lor wireless este cu 25% mai rapidă decât a altora. Nu am cum să testez asta, dar pot să zic că utilizarea lui BlackWidow Mini este foarte bună.
Tastatura are trei moduri de conectare la un PC și asta este extraordinar deoarece tot timpul ai o soluție la îndemână indiferent de situație. Comutarea între modul wireless 2.4 GHz și bluetooth se face rapid și fără efort. De la Bluetooth la 2.4 Ghz trecerea este instantă, iar invers trecerea durează 2 secunde până când tastatura se conectează la dispozitiv. Apropo de bluetooth, poți lega tastatura de trei dispozitive în același timp și poți trece de la unul la altul cu ALT+FN+1+2 sau 3.
Unul dintre punctele importante pentru această tastatură și e scris și pe cutie este faptul că are o autonomie de 200 de ore, adică 24 de zile cu opt ore de utilizare zilnică. Excelent. Doar că asta este adevărat dacă folosești tastatura fără iluminare…ceea ce este puțin probabil. Mai ales când vorbim de una cu o iluminare atât de frumoasă și cu switch-urile expuse. Dacă folosești iliuminarea la maximum și ești pe conexiune wireleess 2.4 GHz atunci să te aștepți cam la o zi de utilizare, din experiența mea, deși Razer susține au autonomie de 17 ore astfel și 48 de ore cu iluminarea la 30%.
Experiența de scriere este excelentă, însă recomand utilizarea unui wristpad. Este o tastatură ce poate fi utilizată în mai multe scenarii.
Autonomia nu este extraordinară și nici prețul și trebuie să scoți din buzunar în jur de 900 de lei pentru această tastatură. Cei drept, are multe funcționalități pentru acest preț (utilizarea pe fir, bluetooth sau wireless), însă tot mi se pare unul cam mare.
Razer cred că a facut o treabă bună cu BlackWidow V3 Mini HyperSpeed, dar și alții precum Asus cu ROG Falchion fac o treabă bună și are un preț mai mic. Acesta a fost review-ul meu la tastatura Razer și dacă o prind la reducere cu siguranță o cumpăr.